Leta i den här bloggen

måndag 31 december 2012

2012 vår tidräkning

Året 2012 går mot sitt slut. Det blev ingen underång även om det kanske finns reella hot med låg sannolikhet. Det största hotet för oss i väst på kort sikt är den svajiga ekonomin som bygger på lån och överkonsumtion. På lite längre sikt får vi problem med överanvändingen av fossila bränslen och kemikalierr som både hotar klimatet/miljön och ekonomin. Vi har antagligen under 2012 sett börjanbåda hoten. WWF bedömare konstrar att vi behöver mer än en planet. Och vem vet - under året kom flera nyheter som antyder att vi kanske är påväg mot fler planeter.

I mina funderingar kring en ateistisk livsåskådning har jag konstaterat att det behövs ett andligt element men att detta inte behöver inbegripa tron på något övernaturligt eller transcendent. Vad gör då vårt liv andligt-spännande och "magiskt". Själv har jag svårt att tänka mig något mer storslaget än vår engen "oändliga historia". Den storslagna utvecklingen av världen, livet och kulturen överträffar i många många fall  fantasin.

Vägen till en modern nykter ateistisk livsåskådning är fortfarande lång. Jag har under det gångna året tänkt högt medan jag promenerat en liten snutt på en av stigarna (som kanske leder framåt). För att komma fram till en fungerande livsåskådning krävs antagligen mycket mycket mer av många många fler.

Skogsstig från DinaFototapeter.se

1 kommentar:

  1. Tror många människor kan aldrig förlika sig med tanken att det är slut för dem själva när de dör. Vår fantastiska historia och omvärld, väger för dem, aldrig upp rädslan för att själv upphöra /Frida

    SvaraRadera