Leta i den här bloggen

onsdag 19 december 2012

Traditionell Sekulär Jul

Vi firar en traditionell jul för att det är njutbart. En blandning av god mat, närhet till familjen och vänner, kultur och glada barndomsminnen som väcks till liv. Denna traditionella julen innehåller dock inga religiösa element. Ett kristna inslaget skulle bara förstöra stämningen med sitt förljugna och föråldrade budskap (om nu Jesus fannsföddes han kanske på sommaren 7 till 4 år före vår tidräkning). Istället känner vi gemenskap med många tidigare generationer ända tillbaka till vikingarnas julblodt (som vårt moderna julbord bygger på). Se även tidigare Inför Sekulär Jul, Okristen Lucia och Sekulära Högtider

En sekulär jul har för oss en mängd element. Vi börjar tidigt på morgonen med julfika: redan kl 7 är hela köket fullt med tända stearinljus (30-50 st) alla husets julstakar, adventstaken, värmeljus mm används. Pepparkakor, te, kaffe, lussebullar och vörtlimpa serveras. Vi har även traditionell och modern julmusik. Finns det barn med i bilden så får de en fösta julklapp (för att kunna ha något att leka med i väntan på eftermiddagens stora julklappsöppning). Fikat varar tills det blir ljust.

På förmiddagen kan de som vill ägna sig åt matlagning och förberedandet av julbordet. De övriga går på lång julpromenad. Finns det snö och barn kan även omfattande pulk- och kälkåkning ingå. I min familj går promenadtraditionen tillbaka till att vi hade en hund som vi också villegr en bra jul.

Julbordet kommer igång vid ett-tiden och varar fram till Kalle Anka. Julbordet är för oss rätt traditionellt med skinka, köttbullar och sill i centrum men beroende på deltagare är vi öppna för nyheter, som vegetarisk mat eller utländska rätter. En del rätter som är rödlistade har vi plocka bort (bl.a, ål). Till maten serveras julmust, julöl och snaps för de som är intresserade (och inte behöver köra bil). Julbordet avslutas med efterätt och godis.

Lagom till Kalle Anka samlas vi framför TV:n därefter tänds levande ljus i granen och julklappsöppning vidtar. Finns det små barn så dyker det upp någon i familjen eller granne utklädd till tomte med stor säck. Tomenten frågar alla barnen om de varit snälla och delar ut en julklapp till dem. Vuxna deltar i konspirationen för att så länge som möjligt lura barnet att tro på tomten. Detta är en nyttig läxa för resten av livet. De övriga klapparna , som ligger under granen ,öppnas en i taget och vuxna turas om att läsa rim och dela ut klappar.

På eftermiddagen är det sedan fria aktiviteter. Barn leker med sina nya leksaker och ibland engageras föräldrar (som att montera bilbana eller installera dataspel). Äldre deltagare kanske ska skjutsas hem. Klockan sju samlas vi igen framför TV för att se Karl-Bertil Jonssons julafton. Kvällen avslutas ofta med att vi spelar något sällskapsspel (ny julklapp eller från tidigare år) eller/och att vi tittar på film (som någon fått).

Denna tradition är en god blandning av gammalt och nytt. Den innehåller inget religiöst eller kristet element men tillåter ändå andlighet och gemenskap. Det kan hända att någon av den traditionella musiken har kristna texter men det är av underordnande betydelse (pss som julens hedniska ursprung). Jultomten har inget med den kristna rasistiska Saint Nicholas annat än att den sekulära svenska tomten har hämtat en del från den europeiska tomten via amerikanska kommersiella tomtar. Vi köper julgran i gamla god svenska traditioner som skydd mot onda makter i samband med mörkret kring midvintern. Helst önskar vi oss en kall vit jul. Hela vårt firande är en sekulär tillställning med familj och nära vänner i centrum.

20/12-12 Julbordets politiska baksida DN; Familjefilmer surfar på julvågen SvD; Fler ringer jourhavande präst GP1;  Räddar jul för unga GP2; Julbord med ny twist GP3SvD2 fixar julklappsrimmen; Mat och familj går före Jesus under julen Dagen; Familjebråk julens baksida SvD3, GP4; Vit Jul även i söder HD
21/12-12 Julskinkan – ett måste till julen DN; Risk för halka i jultrafiken SvD1; Sista minuten-tips om jultrafiken SvD2; Julvädret GP; Julrusch på Posten HD; Jullåtarna du borde höra HD; Vit jul väntar SvD; Systemet julstänger lördag eftermiddag GP
22/12 Snöoväder till Jul SR, SvD, GP, HD,Skånskan; Fatwa mot jul i Australien SvD, GP, HD, Dagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar