Leta i den här bloggen

torsdag 6 december 2012

Stoppa sedelpressarna

Sverige, Europa, Japan och USA löser sina ekonomiska problem genom att köra sedelpressar. Se vetenskapens värld 19/11 - ekonomivetenskapen. Detta är en mycket farligt och kortsiktig metod som i förlängningen bara leder till extremism, kris och i värsta fall krig. Nu tycks vi stå inför nedgång med ökade varsel. Varför hamnar då demokratier i denna prekära situation  Det torde handla om en kombination av kunskapsbrist och populistiska politiker som sätter sina egna intressen och politiska ambitioner över samhällets framtid. Det gäller att bli återvald. I Sverige har vi vant oss vid att järnvägen nedmonteras, elbolagen och fjärrvärmebolagen fokuserar på att pumpa upp vinster genom att skörta upp sina kunder, apotek utan mediciner och ambulanser som kommer sent. Allt i blind tro att marknadskrafterna löser alla problem istället för att fokusera på att leverera samhällsservice. I hela västvärlden har vi blivit beroende av att konsumera lånade pengar och sedan har politiker levererat det som efterfrågats: ständigt ökande krediter.

Världen, så som vi känner den, kanske är på väg att gå under 21 december 2012. Fast inte alls på det sätt vi hade väntat oss. Istället blir vi alla lämnade kvar att betala av skulder efter att vi levt över våra tillgångar. Lägg till de stora problem som väntar klimatet och miljön så går vi en rätt blek framtid till mötes. Vem vet - när vi tagit oss igenom miljökris, klimatkris och hyperinflationen så kanske vi kan enas och dra åt samma håll. För det torde inte vara något fysiskt problem att bygga ett hållbart samhälle om vi bara klarar av att samarbete mot gemensamma mål, kan vår historia och har rätt inställning.

7/12-12 Varnar för kraftig konjunkturnedgång SvD, GP och SR; Omvärlden dras med om USA faller DN;
10/12-12 Molnen mörknar över Japan SvD, DN och GP
11/12-12 Långt mellan lägren i USA:s budgetkamp SvD; Ökat amerikanskt handelsunderskott SvD å GP; Världsbankschefen tonar ned risker SvD å GP Kina passerar USA före 2030 SvD
12/12-12 Fed fortsätter sina stödköp DN, SvD, GP å SR
13/12-12 Klart med nödlån till Grekland SvD, GP å SR
14/12-12 Göran Persson varnar för helvetet bakom hörnet SvD
15/12-12 Krugman: USA har ingen skuldkris SvD
16/12-12 Finanshajarna är nu som sillar på flykt SvD
17/12-12 Merkel: Vi måste spendera mindre än vad vi tjänar SvD; Dystert 2012 GP
19/12-12 Långt innan ekonomi i balans SvD, GP1, GP2
28/12-12 På randen till stupet: Obama träffar kongressledare SvD, HD, SR

Inflationen i Weimarrepubliken gjorde pengar så värdelösa - det blir mer värme
av att elda med dem än att köpa ved. Bild från bloggen rädda-sverige.nu 


2 kommentarer:

 1. Bra analys av läget.
  Jag tror också att vi
  i bakgrunden av rykande färska dollar kommer
  få se en stor kris för hela västvärlen. Detta
  är bara början, bankerna har en väldigt stor makt i
  vårt sammhälle. Dom eldar av naturliga skäl på sedelpressandet och utlåningen till stater och privatpersoner. Vi måste ta tillbaka makten till folket. Om vi nu inväntar en kraftig inflation, är det inget annat än ren stöld av folket!
  Kolla även http://urplay.se/170919

  /Flundran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Flundran - jo läget är begymmersamt och USA kommer påverka oss starkt (se även DN idag). Tack även för länken - verkar både relevant och intressant ska kika på denna när jag kommer åt.

   Radera