Leta i den här bloggen

söndag 2 december 2012

Farlig kyrka?

Så här på första advent har SvD har släppt lös biskop i Lunds stift Antje Jackelén på brännpunkt. Där hon argumenterar mot den sekulära staten som svar på debatten om skola och kyrka. Hon vill istället att skolan ska vara en inkörsport för unga till kyrkan. Hon tycks helt missat att vi skiljt kyrka och stat, och att den förra tappar sin betydelse för samhället i färden mot att bli en marginell sekt. Hon tycks inte heller ha förstått skillnaden mellan skolan, som ska ge barnen kunskap, och kyrkan som verkar för att sprida vidskepelser och villfarelse. Hennes rubrik är lustigt nog mycket närmare sanningen än vad hon själv kan ana "Unga får signalen att kyrkan kan vara farlig" - ja vidskepelse är farligt (alldeles oavsett sjukdomsspridning). Ta till exempel omskärelse och exorcism. Eller katolska präster som i årtionden använt sin position för att förgripa sig på unga pojkar. I Sverige har t.o.m. självaste Frälsningsarmén gjort sig skyldig till systematisk misshandel av barnhemsbarn.

Eller som Niklas Dougherty så väl uttrycker det: "Kyrkan kan därför inte längre ha svängdörrar in i skolan för att där ragga nya medlemmar genom att långsamt gromma barnen i en kristen världsbild. Barns ”andliga utveckling” angår inte skolan, utan är något som eventuellt får ske på fritiden, exempelvis genom att barnen deltar i traditioner som föräldrar, kompisar och grannskap utövar, förhoppningsvis utan tvång. Speciellt gäller att kristenheten inte har någon rätt att påtvinga skolelever eller barn i allmänhet just sin inskränkta form av andlighet; den tiden är lyckligtvis förbi".

Kyrkan har tidigare varit "ett bålverk" mot vidskepelse. I denna upplysta tid med allmän skolgång och kunskap allmänt tillgänglig (bl.a. på wikipeida) behöver vi således inte en vidskepligsekt för att fördriva annan vidskepelse, då blir det lätt fel som när prästen Golebiewski varnar för julkalendern. Vad är nästa steg: kommer någon kyrka att varna för Tomten och den svenska julen? Nej vi betackar oss för en mästrande kyrkan och dess irrläror. Låt oss svenskar ha: en sekulärt jul, en sekulär skola (som fokuserar på kunskap) och TV som underhåller med metafysik. Men ska sanningen fram så har Antje Jackelén faktiskt rätt på en punkt: svenska kyrkan måste betecknas som tämligen ofarlig.

2/12-12 Advent, som vilken folkdräkt som helst SvD
4/12-12 Helle Klein: ”Helgerån att ta bort den kristna tron” Dagen2 kommentarer:

  1. Kyrkan kanske inte är farlig, men Antje Jackelén är det definitivt, om hennes idéer får genomslag.

    SvaraRadera