Leta i den här bloggen

lördag 29 december 2012

Annas Eviga 2012

En ny säsong av TV-programmet Annas Eviga har avslutats. Anna har i diskussion form behandlat 8 områden/frågor som vi människor har grubblat och haft med oss i alla tider.
Denna säsong handlade om: Döden, Kärleken, Ondska, Konsumtion, Föräldrar, Åldrande, Berusning och Religion. Alla avsnitten kan nu ses på svtplay.

Döden: hur förhåller vi oss till att livet har ett slut? Vi vet ingenting om vad som händer sedan. Det är sannolikt att det inte händer någonting alls, på samma sätt som det inte hände något innan vi föddes. Likväl, det flesta av oss har svårt att acceptera ett definitivt slut. Vi kanske inte har behov av något kristet himmelrike men samtidigt känns icke-existensen obegriplig. Gäster: dokumentärfilmaren Nahid Persson, Kristian Gidlund, musiker och döende i magcancer samt före detta ärkebiskopen KG Hammar. Se även Värdig död och Reclaim the funeral

Kärleken: diskussion om tvåsamheten och möjligheten eller omöjligheten av att älska varandra tills döden skiljer oss åt. Bra dynamik i diskussion med traditionella Marcus Birro, som tänker med hjärtat, och homosexuella vältaliga realisten Mian Lodalen som attackerade samhällets normer. Mitt emellan dem Margareta Strömstedt som med ålderns vishet kan blicka tillbaka på 60 års äktenskap.

Ondska: "the dark side of the force" mänsklighetens största olösliga problem? Micael Dahlén som skrivit boken Monster anser att vi innerst inne är goda. Ann Heberlein, som i 20 årsåldern konfronterades med ondska under en flera timma lång våldtäkt och nu kommit ut med boken En liten bok om ondska, är tveksam. Ulf Henricsson, överste och befälhavare i FN-bataljonen under kriget i Bosnien, antyder att kyrkans män som inte ställer upp på att ont ska med ont fördrivas är orealistiska - "det kan under vissa förhållande vara gott att döda". Kan vi alla begå onda handlingar? Ulf tror det och rekommenderar boken "Inte en fluga förnär" av  Slavenka Drakulic. De hamnar osökt i en moraldiskussion. Likgiltigheten resulterar i ondska men vilka omständigheter kan locka fram det goda inom oss?

Konsumtion: den som har mest prylar när han dör vinner. De tre gästerrna (konsumenterna): litteraturvetaren och kulturskribenten Nina Björk som slog igenom med boken Under det rosa täcket och aktuell med Lyckliga i alla sina dagar; statsvetaren och samhällsdebattören Mattias Svensson författare till boken Glädjedödarna; och professor i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö ivrig förespråkare för människans rätt att göra fria val. Är det vår plikt att konsumera för att trygga tillväxt och jobb? Kan vi välja eller är vi styrda av reklam - berör problemet med fria viljan. Hur ska vi leva - hur kan vi leva? Se även Självförvållat

Nu har jag konsumerat nog kultur för en dag - trodde jag skulle kunna se alla 8 avsnitt i ett maraton men det blir för mycket. Får återkomma om de övriga fyra.

30/12-12 Demens vanligaste dödsorsaken SR, SvD, GP och HD

Bild från webbtv.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar