Leta i den här bloggen

torsdag 13 december 2012

Underskattade?

Mer än hälften av jorden befolkning bekänner sig till de abrahamitiska religioner och då handlar det om världens största religion kristendomen med 33% av jordens befolkning och världens näst största islam med 21%. "Originalet" judendomen som i någon mån uppfann (eg. utvecklade) monoteismen ur monolatrin är i sammanhanget en liten religion med sina 14.5 miljoner anhängare (<0.2%) inte mycket större än den senaste abrahamitiska religionen bahá'í som är ungefär hälften så stor (<0.1%).

Man kan tycka att Jesus och Muhammed, om de nu existerade, på något vis är mänsklighetens främsta personer - ingen har fler fans än någon av dem. Givet religionernas enorma inflytande på hur människor beter sig är det väl inte heller någon levande person som kan slå dem i inflytande? Men om man nu inte köper deras sagor om gud förefaller de ha givit bort äran för hela deras verk till en påhittad metafysisk varelse! Det ligger visserligen i sakens natur, men likväl, skulle man kunna tycka synd om dem om man jämför med dagens miljadärer (DN, SvDGP å SR).

Förutsätter man att Jesus inte dog på korset utan att han fortsatte agitera och verka för "kristendomen" i skepnad av Paulus (Saul) som Lena Einhorn förslog, så har både Jesus och Muhammed lagt ned ett helt liv av hårt arbete på att utarbeta och försöka sprida sin tro. Givet den insatsen så får man förutsätta att de njöt av själva verksamheten: att försöka skapa en bättre religion och därmed förbättra världen. Hade det funnits ett himmelrike och de haft chans att följa världshistoriens gång så hade de båda antagligen varit mycket nöjda med att se hur deras religioner bredde ut sig och nöjt sig med äran av att vara den som förmedlade "guds ord". De kan tyckas sitta i samma båt som många moderna uppfinnare vars idéer stulits och andra tjänat pengar på, som t.ex. Josef Ressel och Håkan Lans. Men riktigt "synd om dem" är det inte förrens deras religioner fallit i glömska och förpassats till historieboken vilket kanske är på väg att ske snabbare än vi tidigare trott.

Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
Jesus och Muhammed, två vargar fromma som lamm
fast det är inte dom som tror, som tror så att vettet backar
och äran som stoppar, stoppar inte heller
tron de på oss prackar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar