Leta i den här bloggen

torsdag 27 december 2012

Tusenårigt Liv

Mänskliga medellivslängden har ständigt stigit, från stenåldern till att idag ligga runt 80 år. År 1800 blev svenskan i snitt 32 år gammal. Hundra år senare blev hon 52, att jämföra med dagens 83, se längre liv. Och det är inte bara i Sverige som vi lever längre. Det finns inga vetenskaplig bevis på att den inte skulle kunna fortsätta stiga. Tvärtom, idag klarnar en blid av allt ökande livslängd. det beror mycket på bättre miljö och hälsosammare leverne, se långt liv. Man kan fråga sig: hur gamla kan vi bli? Vi lär inte kunna få ett evigt liv men givet tid, medicinsk utveckling och  utvecklingstryck mot senare reproduktion så torde inte ett tusenårig livsspann vara omöjligt.

I dagen SvD konstateras att varannan nyfödd väntas bli 104 år. De skriver "James Vaupel och Cambridgeforskaren Jim Oeppen har tidigare visat att kurvan för kvinnors förväntade livslängd i västvärlden ökat i jämn och stadig takt med tre månader per år i 160 år. Svensk statistik sträcker sig längre tillbaka än i de flesta andra länder och här har ökningen pågått med i genomsnitt 2,5 månader om året sedan 1751".

Den världsberömde demografen James Vaupel vid Max Planck-institutet i Rostock har skrivit en bok på temat "Longevity: To the Limits and Beyond". I SvD citerars han "I framtiden skulle vi kunna bli tio gånger äldre. Varför inte? Det kommer att ta tid innan vi når dit, men det är absolut ingen omöjlighet. Enligt min uppfattning är det ganska troligt att något idag ganska litet barn blir mer än 200 år. Det förutsätter förstås ett större genombrott inom ett forskningsområde där vi idag kan ana sådana möjligheter"

Ska vi har ett mycket ångt liv i framtiden så blir det allt viktigare att vi kan leva lyckligt, dvs någorlunda meningsfullt, hälsosamt och tryggt. Den svåra frågan är hur en ateistisk livsåskådning ska se ut för att den ska möjliggöra en sådan värld och skydda oss mot onda krafter som har andra syften.

28/12-12 Får man vilja vara lycklig? SvD

Håkäring som uppges kunna bli uppemot 200 år, 
bild från Metrobloggen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar