Leta i den här bloggen

tisdag 31 juli 2012

Meningen i livet

Frågan om meningen med livet tycks vara felformulerad. Den söker något som inte finns - ungefär som att fråga vilken färg har siffran 7 eller vilken lukt har kvadrater. På Skepchick.se skrev Felicia idag en intressant blogg om ett relaterat ämne "Hur vi talar om naturen". Den gick i all korthet ut på att när vi talar om naturen så är "varför" fel fråga - vi menar egentligen "hur". När vi frågar "varför är himlen blå" så menar vi "hur kommer det sig att himlen är blå".

På samma sätt är den klassiska frågan "vad är meningen med livet" felaktig. Så fort vi frågar om "vad" meningen med något är så förutsätter vi ett större sammanhang inom vilket  objektet i fråga kan ha mening. Men för oss finns det inget större sammanhang än livet så frågan blir meningslös eller kanske snarare felformulerad. Talar vi till exempel om meningen med en tesked så ligger den utanför teskeden - det handlar t.ex.om vilken nytta den kan göra för oss när vi vill röra om i en kopp te. Meningen finns då i ett sammanhang som ligger utanför teskedens fysiska yta (dvs utanför den ansamling av metallatomer som utgör teskeden). Envisas vi med att fråga efter "meningen med livet" öppnar vi dörren för allsköns dravel i form av metafysik som inte, om vi synar den i sömmarna, vi har någon som helst nytta av. Se även Stora andeutdrivningen.

Hade vi istället frågat om "meningen i livet" så ser vi att det blir en meningsfull fråga. "Meningen i livet"  varierar från person till person och är något som vi själva måste upptäcka, likt devisen "jag är min egen lyckas smed". För en del kan det vara att ta 19 OS-medaljer, för andra kan det vara att överleva och få vara tillsammans med sin familj i Sverige. Meningen i livet kan naturligtvis skifta med ålder och livssituation. En viktig och spännande utmaning för oss alla är att hitta vad som är meningsfullt i vårt liv. Ingen kan tala om vad det är för någon annan, det finns inte heller någon formel eller regel som kan användas för att räkna fram den men vi själva vet när vi upptäckt den.

Bild från Tantrikblog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar