Leta i den här bloggen

fredag 13 juli 2012

Metafysiker till löje

I dagens DN reagerar Fredrik Strage på överdrivet negativa recensioner av Ridley Scotts nya rymd-epos Prometheus. Recensenterna har skjutit in sig på ett antal inkonsekvenser i handlingen och hävdar att den vänder sig till obildad publik, se Jens LiljestrandJerry Mättää (doktor i litteratur),  Malin Krutmeijer i Aftonbladet. Läser man de olika kritiska recensionerna så får man en känsla av att det ligger något i vad Strage skriver - filmen tycks beröra!

Ridley Scott tycks ha hittat en ny nisch för underhållning - naket och utlämnade visa hur naiva och rent ut sagt korkade de djup religiösa är i sin tro. Måste applådera Strages analys:
"Att se Noomi Rapace som dr Shaw i ”Prometheus” få sin barnatro sönderfrätt av terror är ett rysligt nöje". och Shaws kristna övertygelse leder henne rakt i fördärvet. Hon tvingas inse att människan inte är skapelsens krona utan (om jag tolkat filmen rätt) en labbråtta (oj, höll på att glömma det: SPOILERVARNING) som skapats under produktionen av biologiska stridsmedel Se även Metafysik som underhållning

Till Strages analys kan man möjligen lägga att den förnedrade och krossade Dr Shaw till slut vaknar upp och bestämmer sig för att ta sitt (vårt) öde i sina egna händer (istället för att flumma runt i sin faders tro). Hon, så att säga, uppnår frälsning och ger sig ut i världen som handlingskraftig ateist.

Prometheus bjuder på mycket välproducerad underhållning, med vackra scener, i högt tempo, ett par logiska kullerbyttor i handlingen (som alla skräckfilmer) men framför allt - ett nytt sätt att göra underhållning av metafysik har uppfunnits. Visa upp dumheten, likt kejsarens nya kläder, i gnistrande skarp belysning.

18/7-12 Gud vs Alien 1-0, Ridley Scotts cineastiska lekar
2/8-12   Rapace klar för ny ”Prometheus” 
3/8-12   Ingen Murray i ”Ghostbusters III”
4/8-12   Hanna Fahl: Alla – alla! – verkar se det som sin plikt att vara kritiker med rätt att glädjedöda

Bild från screencrush.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar