Leta i den här bloggen

onsdag 11 juli 2012

Sista hjälpen

I Sverige har vi brist på organ till donation. Det är till och med så att utvecklingen går åt fel håll: antalet organdonationer under årets första halvår minskade jämfört med förra året. I donationsregistret finns bara en halv miljon svenskar anmälda - det "borde" vara åtminstone en storleksordning fler! När man lämnar världen kan man ge livsavgörande hjälp till andra - varje donator kan rädda livet på upp till åtta människor dvs "sista hjälpen", se Hanne Kjöller i DN.

"Fördelen med om du anmäler din vilja till donationsregistret är att du kan vara säker på att ditt beslut verkligen kommer till sjukvårdens kännedom om en donation skulle bli aktuell, oavsett vad som händer dig och andra under livets gång".

Det är enkelt att anmäla sig till Donationsregistret - behövs bara några knapptryckningar, namn och personnummer (går även bra utan elegitimation - man får en bekräftelse hem på posten). Gör det nu - en fantastisk möjlighet: hur meningsöst och tragiskt en förtidig död än är så kan det ge lite tröst att hjälpa andra. 

En lösning diskuteras i SvD: ge donatorer betalt för organen. En annan lösning skulle vara att kräva ställningstagande i denna fråga för alla som tar körkort, eller i varje fall alla som tar MC-kort.


8/7-12   En mc-död per dag i juli
8/7-12   Mc-förare omkom nära Lidköping
9/7-12   Mc-förare körde in i träd
11/7-12 Allvarligt skadad i motorcykelolycka
20/7-12 Motorcyklist skadades allvarligt i Borås
24/7-12 En allvarligt skadad i mc-olycka
30/7-12 Värmlänningar bäst på att lämna blodSmidig högfartsmissil till vardags och på banaBild från larm-soderhamn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar