Leta i den här bloggen

tisdag 24 juli 2012

Långt liv

DN rapporterar idag om en studie av hundra 100-åringars arvsanlag som ska "lösa åldrandets gåta". Studien sker i form av en tävling "X-prize" mellan forskarlag, med start september 2013. All kunskap som genereras kommer att delas fritt med andra forskare, se även  BBC.

De Abrahamitiska religionerna, däribland kristendomen och islam, lovar evigt liv i himmelen. Historiskt har detta varit ett väldigt framgångsrikt försäljningsknep. Idag räcker det, för många av oss, med det liv vi erbjuds om vi får vara friska och leva länge. Evigheten kan vi alla uppleva med vår fantasin, vår känsla av "sens-of-wonder", när vi tillåter oss betrakta världen och livet utan religionens påklistrade skygglappar.

Utöver bra gener så finns det några faktorer som vi kan påverka själva redan idag. Det viktigaste för oss alla är naturligtvis att leva ett hälsosamt liv självklart utan droger och doping, träna i måttliga doser, undvika övervikt och ha en meningsfull tillvaro. Vad gäller droger: absolut inget knark, rökfritt och helst ingen eller mycket begränsad alkoholkonsumtion. Sent föräldraskap förefaller, både på mammans och pappans sida, öka förväntade livslängden på avkomman. Det kan även öka livslängden för föräldrarna då de både hinner med utbildning och karriär innan familjebildning och kan få en meningsful tillvaro i ett skede av livet som annars kan kännas svårt.

26/7-12 Rökförbud  på allmän plats DN och SvDFimpa moralismen, Klåfingrigt se även "Krossa rökarna";  Övervikt beror på mat snarare än träning DN
28/7-12  Hermione föredöme för brittiska ungdomar
31/7-12  Sen graviditet minskar risken för cancer i livmodern
7/8-12   Styrketräning ger skydd mot diabetes DN
10/8-12 Svår ångest av extrem träningsmani SR
15/8-12 Alla cigarettpaket i Australien blir lika DN

Bild från BBC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar