Leta i den här bloggen

onsdag 25 juli 2012

Istiden mot sitt slut

Istiden på Grönland går mot sitt slut, som tidigare kommenterat. Glaciärtungor retirerar och den väldiga inlandsisen tunnas ut. Avsmältningen accelererar. Den grönländska situationen påminner väldigt mycket om den vi hade här i Skandinavien för 10 000 år sedan när vår senaste istid Weichsel tog slut. På samma sätt som då leder det till att nya stora landområden kommer friläggas, att världshaven stiger men framför allt tar det tid. För Weichsel tog det runt 3000 år från att isen började dra sig tillbaka tills att all is smält bort. För Grönlands del förväntas en kortare avsmältningstid, kanske 700 år, pga. de accelererande globala temperaturerna till följd av människans utsläpp av växthusgaser. Grönlands inre förväntas bilda ett grunt hav, som i Skandinavien, då isen under lång tid tryckt ned marken under nuvarande havsnivån.
Se även SvD och GP.

Idag rapporterar DN och BBC om en unik händelse som antyder framtida utvecklingen: mellan den 8 och 12 juli skedde någonting drastiskt med Grönlands glaciär. På bara några dagar ökade smältgraden från 40 procent till 97 procent dvs det var töväder över nästan hela Grönland. Till och med på Summit station, Grönlands kallaste och högsta plats. Där har det inte töat sedan 1889. En tydlig signal vartåt utvecklingen går enligt Nasas chefsforskare Waleed Abdalati. En annan tydlig signal var det enorma isberg som bröts loss från grönländska Petermanns glaciären - vi ser förändringar som vi aldrig har sett tidigare, kommenterar Andreas Muenchow vid universitetet i Delaware, se DN och CBC.

Grönland har haft varmare perioder i  historien. Bland annat när vikingarna koloniserade Grönland under 900-talet. En i övrig intressant tid som sammanföll med början av vikingarnas kristnande dvs. början på slutet för vikingatiden. En bosättning som var livskraftig men de försvann till slut i början av 1400-talet, okänt varför men man tror att det försämrade klimatet, som ledde till att sjövägen från Island skars av, var en viktig orsak. Den utveckling vi ser idag är dock mycket mer dramatisk. Inlandsisen på Grönland är mycket gammal, äldre än vår senaste istid. Den kan ha bildats redan under Pliocen och därmed ha täckt ön i över 2 miljoner år.

26/7-12 Antarktis ”Grand Canyon” hittad under isen - bidrar till minskande glaciärer DN, Nature; Ökande issmältning är människans fel: DN, The Guardian.
31/7-12 Professor ändrar sig om global uppvärmning DNThe New York Times. Berkeley Studien som fick honom att ändra sig.
2/8-12   Regnskog växte på Antarktis DN
3/8-12   Nya rön om stabilare Grönlandsis DN, Grönlands första jordgubbar mognar DN
6(8-12   Arktis vårt gemensamma intresse SvD
8/8-12   Smältande isar ger politisk klimatförändring SvD


Bild från havet.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar