Leta i den här bloggen

fredag 6 juli 2012

Kulturell gallring

Idag har festivalen San Fermín inletts i spanska Pamplona med traditionella tjurrusningar och tjurfäktningar. För ovanlighetens skull har den inletts med en protest mot tjurfäktningar. se DNGP1 och GP2
Tjurfäktning, som i Sverige har förlöjligats i decennier med Kalle ankas julafton, är en gammal underhållningsform där flera personer ska visa sitt mod och skicklighet genom att plåga ihjäl en tjur inför publik.

Tjurfäktningen är bara ett exempel på kulturtraditioner som levt kvar från äldre barbariska tider och därför anses ha någon sorts legitimitet. Tiderna har förändrats: idag kommer en person som försöker hitta på eller marknadsföra en ny "underhållning" som i allt väsentligt handlar om djurplågeri istället att straffas eller förbjudas inneha djur.

Hur ska vi då göra med de gamla barbariska traditioner som lever kvar? I den civiliserade delen av världen kommer de flesta naturligtvis med tiden att gallras ut, som till ex. omskärelse och exorcism. Andra har redan försvunnit eller omstöpts, som romarnas gladiatorspel där publiken roades genom att se gladiatorer kämpa mot andra gladiatorer eller vilda djur på liv och död. Andra traditioner försvann för så länge sedan att vi knappt känner till dem: som den bröllops tradition bland nordafrikanska stammar Herodotos berättar om där bruden på bröllopsnatten går ett varm i byn för att samla in bröllopsgåvorna varvid hon har sex med en man i varje hus. Vad gäller droger så tycks samma mekanism verka: gamla droger lever kvar därför att de är invända i vår kultur (alkohol) medan nya inte tillåts, se Drogliberaler.

Kulturrelativism innebär att kulturer och kulturella fenomen bör förstås och bedömas utgående från sina standarder, värden, villkor och sammanhang. Den kritiseras för att lämna fältet öppet för godtycke - vad som helst kan accepteras om det bara finns en tradition bakom. Man kan frågarsig hur det är ställt med valjakten. Ursprungsfolk, bland andra eskimåer, jagar val i liten skala vilket inte torde vara mer förkastligt än någon annan jakt. Industriländer har tidigare bedrivit kommersiell valfångst vilken var nära att utrota flertalet val-arter. Nu vill ett fåtal länder fortsätta jaga val -vilket möjligen skulle kunna fungera kortsiktigt men på sikt kan det både decimera och utarma bestånden. Framförallt: om alla länder tillåts jaga val så skulle valarna snabbt utrotas!

11/7-12 Tre skadade i Pamplona
15/7-12 Ledare DN: Förtrycket är inte relativt
20/7-12 Dansk Exorcismens
3/8-12   Haitiska barn dog av voodooritual DN å GP
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar