Leta i den här bloggen

måndag 5 mars 2012

På lös grund

I dagarna kan vi läsa om excorsism i vilken en 12-årig flicka har misshandlats, rättegång inleds idag av kammaråklagare Daniel Larson. Enligt utredningen "var föräldrarna övertygade om att flickan blivit besatt av demoner, att hon var en häxa. Det är en föreställning som är vanligt förekommande i deras hemland Kongo, enligt Josef Nsumbu, pastor som ska vittna som sakkunnig. Flickan ska ha bränts med glödande kniv, tvingats leva åtskilt från sina syskon för att inte 'smitta' dem och vägrats mat".

Exorcism är ett gammalt fenomen som förekommer i de flesta religioner och i de flesta kyrkliga samfund, särskilt i karakteristiska samfund som Livets ord och pingströrelsen, enligt Prof. Eva Lundgren som har studerat fenomenet. Hon hävdar även att excorsismen finns i den katolska kyrkan i Sverige och i Svenska kyrkan (finns bl.a. flera exempel i nya testamentet). Ett annat aktuellt exempel är Susanne Rundström, 50, som blev utsatt för försök att driva ut demoner mot hennes bisexualitet. När hon motsatte sig blev hon utesluten ur församlingen, den frikyrkliga "Livets källa" som tidigare haft kopplingar till Livets ord. I London har man tagit upp ett annat fall där en man och kvinna torterade och mördade en femtonårig pojke för att driva ut onda andar. Tidigare i år friade hovrätten en manlig exorcist som trodde att frun var besatt av onda andar och försökte med våld driva ut spökena ur hennes kropp. Professor Lundgren hävdar att "det pågår ett brett nyreligiöst uppsving både i Sverige och utomlands, samtidigt som intresset för det övernaturliga som spöken och änglaskolor har ökat".

Det är naturligtvis tragiskt att vidskepelsen tillåts få uttryck i så här pass allvarliga händelser som drabbar enskilda oerhört hårt. Tidigare i denna blogg har det konstateratsatt en nykter livsåskådning måste byggas på en världsåskådning fri från vidskepelsekan, som Petras tro. De aktuella fallen understryker bara vikten av detta. Vi behöver, så att säga, driva ut vidskepelsen ur vår världsbild. Många religiösa aktörer ifrågasätter om en moralisk värdegrund är möjlig utan gud. Diskussionen är på intet sätt ny: t.ex. "Världen utan Gud - en bättre plats eller moraliskt förfall?" och "Religion och etik - om Gud som moralfilosof". I det senare radioprogrammet ställer man sig frågan "Vilken roll bör religionen spela i etiken?": av lyssnarna röstade 309 (69%) på "Människan klarar sig bättre utan religionen som vägledning i moraliska dilemman" och 138 (31%) på "Religionen formulerar viktiga eviga sanningar om rätt och fel".

Jag har tidigare diskuterat olika principer som grund för moral/etik. Nu skulle jag vilja ifrågasätta om det i längden är möjligt med en civiliserad moral/etik som byggs på metafysiska koncept. Är inte risken uppenbar att det förr eller senare spårar ur? Huset blir, så att säga, byggt på lös grund!

16 mars: I dag är det pläderingar vid tingsrätten i Borås: DN, SvD och SR
17 arpil: Alla anklagade frias, se DN, SvD, GP, SR och SVT

Linda Blair från skräckfilmen Exorcisten, närmast från blogg kraaam 

4 kommentarer:

 1. vi har darvinismen i grunden för vår värdering, vilket gör att den starkaste överlever och vi erkänner enbart de fysiska företeelser som vi kan förklara logiskt så vitt vårt medvetande sträcker sig. det med exorcism har inte med religion att göra egentligen, eftersom det finns en hel del väsen, olika namn i olika kulturer, här har vi demoner t.ex., men religionen kan ha sina egna ritualer utvecklade kring detta. ofta ses det som en parasit och därmed, som i detta fall på afrikanskt vis, försvaga kroppen i tron att den parasiten lämnar kroppen då, vilket inte fungerar alltid. det handlar inte om vidskepelse utan vilken världssyn man har. om vi skulle acceptera det andliga så skulle det inte gagna ekonomi eftersom vi skulle värdesätta personlighet och kärlek, framför framgång och makt. dessutom kan vi knappt nåt om detta ämne här längre, förutom små sagor som vi hört. de enda som är mest varse om detta i vårt samhälle är satanister, och de har olika ritualer för olika ändamål. det är lätt att säga att nåt är vidskepelse när man inte kan nåt om detta och dessutom ingen annan kan och samhället förlöjligar det, så det är logiskt. det har inte med religion att göra alls, men möjligtvis att religioner har undersökt detta fenomen närmare och därför har en egen tolkning om det. det finns i alla kulturer. menar du att nykter livsåskådning skulle vara grundad i darvins teori?

  SvaraRadera
 2. Det bästa sättet att driva ut onda andar och demoner ur någon är att ge den personen en låång och vaarm kram, ta med henne eller honom ut på bio (gärna komedi), käka något gott och sen ta en härlig promenad om vädret tillåter. Lite träning då och då skadar inte heller. Om demonerna sitter för hårt kan man prova terapi och om det inte hjälper finns magiska piller som legitimerade trollkarlar/kvinnor i vita rockar skriver ut. Misshandla och tortera hjälper inte, det skapar bara en gynnsam miljö för demonen och förstärker demonen. Jag har sett många filmer inom området så jag är väl en auktoritet :) Och håll inte på med vitlök och annat. Det är chokladglass, coca cola och annat sött som gäller. Inte kött och blod för sånt gillar varulvar och zombies. Den värsta demonen någon kan drabbas av är Mammon, han är riktigt svår att driva ut. Man får hålla på länge, många sessioner hos psykologer och många vita piller... må alla undkomma mammon!

  SvaraRadera
 3. Jösses, vet knappt var jag ska börja. Du blandar ihop påhittade väsen (som ytterst kommer från någons fantasi) mer verkligheten - vad vi kan observera själva eller med tekniska hjälpmedel. Darwins utvecklingslära är en del av vetenskapen som förklarar hur arterna har uppkommit. Med vidskepelse menar jag gudar, andar, astrologi, djävlar, tomtar, troll, demoner, drömmar, fantasier och all annan metafysik som aldrig har kunnat fångas i upprepningsbara oberoende försök eller mätningar. Läs mitt tidigare inlägg "Tror på tomten" (8 januari) så kanske du förstår vad det handlar om och hur det kan komma sig att människor på fullt allvar tror på saker som strider mot förnuft och vetande.
  Men jag tror inte du har förstått det allvarliga i denna rättegång som handlar om att vidskepliga personer har misshandlat en stackars 12-årig flicka - ett allvarligt brott (oavsett om det bygger på religiösa föreställningar eller annan metafysik). Tyvärr, är historien full av liknande övergrepp.

  SvaraRadera
 4. Tack Anonym2 ("09:38") - du är uppenbarligen en auktoritet inom området! Lår mig gissa - du har utvecklat denna framgånsrika terapi under många års klinisk verksamhet! :)

  P.S. mitt första svar ovan (gällde Anonym1 "08:44") som jag höll på att skriva när Anonym2 levererade sin mirakelkur -verkligen något för Anonym1 att ta till sig!

  SvaraRadera