Leta i den här bloggen

tisdag 20 mars 2012

Ateistiskt Dop

Prinsessan Estelle har nu representerat i officiella sammanhang för första gången (DN, SvD, GP). Nästa stora arrangemang för henne blir väl dopet som är spikat till 22 maj. För hennes föräldrar finns inte så mycket val: det måste bli ett kristet dop, se tidigare inlägg Estelles val. Dopet  sker i Slottskyrkan med ärkebiskop Anders Wejryd som förrättare.
Se även: DN, DN2, SvD, GP, SR och SVT.

Jag var på en bekants-bekants-sons dop förra sommaren: fadern förrättade själv ett värdigt ateistiskt dop under bar himmel i trädgården. Och ja, de hade tur med vädret. Han döpte sin son vid badtunnan i "faderns, sonens och den hederliga moderns namn". Hela ceremonin finns här: ateistiskt dop. Det var både trevligt, roligt och värdigt. Tydligen hade han haft en diskussion med sin fru som ville ha en "namngivningsceremoni" - de valde dock att kalla det för "ateistiskt dop" med motivationen att man har profana dop för projekt, bilmodeller, båtar mm. så då borde inte kyrkan ha ensamrätt till ordet "dop".

Samma par hade året innan gift sig borgligt med en ceremoni som var inspirerad av den kristna men med alla referenser till gud, Jesus, helige ande mm. utrensade i den "europeiska kulturtraditionens" förtecken. Bröllopet lär ha varit riktigt trevligt och mycket värdigt. Den kommunala vigselförrättaren blev så förtjust i ceremonin att hon begärde in ett e-dokument för att använda i framtiden. Här är hela ceremonin: ateistisk vigselordning.

Båda ceremonierna gick bortom vad som är brukligt i borgliga sammanhang (som ibland har kritiserats för att vara tråkiga "en borglig vigsel är över på 30 sekunder"). Ceremonierna innehöll ett visst mått av sense-of-wonder utan att för den skull bli larviga. Det skulle vara intressant att på liknande sätt få ta del av och kunna dela andra ateistiska ceremonier. Känner ni som läsare till någon så får ni gärna skicka in den till mig på xenosidian@gmail.com. Jag publicerar antingen med kredd eller anonymt - tala bara om hur ni vill ha det.

19/4-12 Estelles dop sänds i SVT, DN, SvD, GP och SR.
20/4-12 Ebba von Sydow leder dopsändningen DN, GP och Ebbas blogg.
Bild från "byggabebis"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar