Leta i den här bloggen

måndag 12 mars 2012

Vegetarianer bättre?

Debatten huruvida vegetarianer mår bättre, eller om de bara riskerar att utsätta sig för bristsjukdomar, är nästan lika gammal som fenomenet. Idag har två argument till dykt upp utöver de tidigare diskuterade miljömässiga fördelar både vad gäller minskad belastning på ekosystemet, de personliga fördelarna av att få i sig mindre gift (man undviker att placera sig högst upp i näringskedjan) och de moraliska av att inte längre bidra eller stödja moderna köttindustrin (stordrift, djurhållning och djurplågeri).

SVT rapporteras idag en stor studie som visar att rött kött ökar risken för dödliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och cancer. "Studien ger inte stöd för en total avhållsamhet. Upp till ett halvt kilo rent kött i veckan är okej, men det innebär att de allra flesta skulle behöva dra ned rejält på konsumtionen, för vi äter i snitt 1,3 kilo kött i veckan", se även DN, DN2 SvD, GP och SR

I DN rapporteras vegetarianer må bättre. Proteinrik mat som kött och fisk innehåller höga halter av arakidonsyra som kan orsaka humörsvängningar och förändringar av hjärnverksamheten, vilket vid stora intag kan ha negativ effekt på humör och ork. "Forskningen grundar sig på tester med 39 i vanliga fall köttätande människor, som fick prova en av tre utvalda dieter. En grupp åt kött, fisk eller fågel dagligen, en annan åt fisk tre till fyra gånger i veckan, men inget kött och en tredje grupp åt strikt vegetarisk kost. Den sista gruppen visade sig mycket gladare och mindre stressade än de andra två".

Studier av detta slag skall alltid tas med en nypa salt men de antyder att det kan ligga mycket i det vegetarianer har sagt genom åren. I kombination med den stora miljöbelastning som köttkonsumtionen utgör och de hälsoproblem övervikt utgör är det svårt att dra någon annan slutsats än att det är moraliskt att vara vegetarian eller i varje fall väsentligt minska sin köttkonsumtion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar