Leta i den här bloggen

tisdag 6 mars 2012

Tolerans

I samhället fungerar tolerans i det närmaste som en smörjolja vad gäller våra möjligheter till fredlig samexistens. Historiskt sett har toleransnivåerna varierat med lokala botten noteringar som inkvisitionen och häxprocesserna. Den andra sidan av myntet är när särintressen och vidskepelse ska tolereras till den grad att vanliga medborgare drabbas. Idag tycks vi stå inför ett sådant exempel: Mora politiker ska besluta om mobilnätet ska släckas i en del av kommunen, i byn Venjan. Det kan även stoppa TV. Anledningen till det eventuella beslutet är att en  s.k. elallergiker vill införa en ”strålningsfri zon”. Se även SvD och GP.

Det problematiska är att det idag inte finns något vetenskapligt underlag som styrker ett orsakssamband mellan "elallergiska" symtom och elektromagnetiska fält. Det rör sig snarare om en psykosomatisk åkomma som kanske borde benämnas "elfobi" eller elöverkänslighet och behandlas med kognitiv beteendeterapi (KBT). Framförallt tycks exponering för blinkande lampor/TV-skärmar och datorskärmar kunna utlösa denna stressrelaterade åkomma. Varför elöverkänsliga kanske gör bäst i att sanera det egna hemmet.

Problemet: "en vanföreställning som saknar vetenskapligt stöd kan leda till beslut och lagstiftning som drabbar andra", påminner väldigt mycket om religiös intolerans. Det finns gott om exempel som t.ex. Vatikanens som till helt nyligen motarbetade kondomer vilket lett till ökad spridning av HIV i Afrika, angreppen på Lars Vilks, antroposofer och mässling, katolsk kardinal som argumenterar för att "homoäktenskap är som slaveri" mm.

Frågan man ställer sig: borde samhället lägga resurser på att bota religiös intolerans med KBT?  Kanske inte, men en öka satsning på skydd av de drabbade, information och utbildning i känsliga frågor och allmän skolgång där vetenskap undervisas, är väl idag en självklarhet? Kan vi hantera elöverkänslighet på nykter vetenskapligt grund? Om inte, hur ska vi då, med Richard Dawkins ord, kunna sluta respektera religionen och börja behandla den med samma kritiska hållning som alla andra idéer eller argument? Låt oss hoppas att det blir avslag i dagens politiska beslut.

12:30 Förnuftet tycks ha segrat i Mora: från DN "Uppförandet av den strålningsfria zon i Mora kommun som under fler års tid har debatterats, får nu avslag av miljönämnden".


5 kommentarer:

 1. I DN i dag skrivs ordet ELALLERGI trots att det namnet inte finns.
  Det heter elöverkänslighet.
  Om ordet ALLERGI används i detta suspekta sammanhang kan löjet spilla över på oss som har verklig allergi, t.ex. mot pälsdjur,nötter etc.

  Elöverkänslighet är en psykisk åkomma och har ingenting med ALLERGI att göra.

  SvaraRadera
 2. Mycket riktigt! Tack för påpekandet. Allergi, är ett stort problem. Och i kombination med spridiningen av skadliga och irriterande kemikalier i biosfären, kanske en av vårt tids största!
  Jag har editerat min blogg och använder nu ordet "elöverkänslighet".

  SvaraRadera
 3. De finns olika kategorier av en s.k mobil/elöverkänslighet. Och jag tycker personligen att de människor som inte är riktigt pålästa om detta ska heller inte håna,nonschalera eller avfärda andra drabbade som psykiskt sjuka,fobier etc m.m

  Ta t.ex mig och Peter Wahlbeck som tillhör en “lägre kategori” av känslighet, som inte behöver skyddskläder. Men utsätter man sig som drabbad för detta under en längre period så blir kropppen också mer mottaglig för detta och känsligheten ökas då succesivt mer.

  Som det har skett i Dans Bengtssons fall. Dan har ju också jobbat med el tidigare så jag anser att han har fått sin kropp exponerad av detta redan från sitt yrkesliv.

  Men detta är väldigt individuellt hur snabbt människor påverkas. Men klart är att allt fler drabbas av denna känslighet allt mer.

  Kroppen har ju en förmåga att läka sig själv till vissa nivåer. Har själv provat healing och vissa former av lugnande läkemedel.

  Men som sagt,så kan dessa alternativ dämpa vissa symtom till en viss del men ej BOTA det helt då orsaken kommer från en ständig kontinuerlig YTTRE påverkan (miljön)

  Det stresshormon som forskarna långt tidigare har hittat (HSP27)kan troligtvis starta processer i kroppen så att immunförsvaret går crazy och vissa utvecklar då dessa känsligheter och reaktioner som förefaller vara en ganska logisk förklaring.

  Att säga foliehatt och inbillningssjuk till dessa drabbade, bottnar i ren djup okunnighet eller bara att för att försvara den vinstkåta mobilindustrin.

  Läs mer om detta här :

  http://svt.se/2.8403/1.128642/hur_farlig_ar_mobilstralningen_030211

  SvaraRadera
 4. Gessleman tack för ditt inlägg. Man får hoppas att det inte har orsakat dig för mycket besvär att sitta framför datorn när du läste min blogg och skrev ditt inlägg.

  Jag håller med dig om vikten av att inte håna, nonchalera eller avfärda personer med besvär oavsett om de är orsakade av yttre fysiska påverkan, kemikalier eller psykosomatiska reaktioner. Healing är en sorts kvalificerad vidskepelse där enskilda personer eller samfund försöker sko sig genom att att försöka bota med hokus-pokus-metoder. Healing saknar all form av vetenskapligt stöd och har lett till allvarliga skador och problem, du gör bäst i att undvika det lurendrejeriet.

  Jag är ingen läkare men mitt råd till dig är att istället söka minska din stress, t.ex. gör dig av med mobiltelefonen, minska din exponering mot flicker från lampor och skärmar (sluta läs bloggar sent på kvällen), försök få mer friskluft och motion, och söka hjälp inom psykiatriska vården (om du ”redan provat” försök igen). Att få psykosomatiska reaktioner som utlöses av elektriska apparater (som ringande mobiltelefoner eller dataskärmar) är absolut inget att skämmas för, och inte heller något som är ”konstigt”. En reaktion som kan vara minst lika besvärlig, allvarlig och "legitim" som utbrändhet eller depression.

  Vad gäller okunnighet och kunskap så tror jag du blandar bort korten: vetenskapen är den verksamhet där ny kunskap tas fram och sprids. Ingen vetenskaplig undersökning har kunnat påvisa s.k. "elallergi" mot mobiltelefoner. Personer som har sagt sig vara ”elallergiker” har visat tydliga reaktioner även när de utsatts för attrapper dvs. utan strålning. Vad gäller uppdrag-granskning så är det ett program som ”försörjer sig” på att göra journalistiska avslöjanden, medarbetarna saknar vetenskaplig kompetens men även de medger att det saknas vetenskapliga bevis för att strålning från mobiltelefoner skulle vara farligt. Det räcker inte med att en journalist refererar ett antal lösryckta undersökningar - vetenskapen ställer mycket högre krav än så. Bättre då att prata med din läkare.

  SvaraRadera
 5. IT-myntet har en förskräckande baksida - som jag ser det.

  SvaraRadera