Leta i den här bloggen

torsdag 8 mars 2012

Himmelska fenomen

Ikväll bjuds det på himmelska fenomen som även en ateist kan tro på. För er som har klart väder i natt eller imorgon natt finns det goda chanser att se norrsken, även längre söderut i landet. Solen har genom en par kraftig explosioner på ytan slungat ut materia i en ovanligt stark solstorm som nu når jorden. Se SvD, film på DN,  film direkt från NASA eller finska yle

Tittar man på Nasas-film förstår man att det är rätt invecklad fysik som krävs för att förklara vad som händer/beskriva explosionerna som förorsakade solstormen som kommer ge norrsken ikväll.

Hur gick det till för några tusen år sedan, under bronsåldern, när grunderna till de stora världsreligionerna formades?  Nja, norrsken förekommer knappast på så sydliga breddgrader. Men hur gick det till här uppe i norden: hade vi då kunna få en vettig förklaring? Nej, istället hade ett antal religiösa förkunnare fantiserat ihop någon färgglad berättelse eller orsakssamband (t.ex.). Är det idag relevant att ägna oss åt att tolka gamla utsagor av detta slag för att förstå kvällen norrsken? Nej, det är förståss helt irrelevant.

Har ni klart väder se till att gå ut i kväll/natt och njuta av detta naturens spektakel!

2 kommentarer:

 1. Se NOAA/Space Weather. Tre dagars prognos går att finna på:
  http://www.swpc.noaa.gov/today.html
  Se även mitt TEDx föredrag om solstormar på:
  www.youtube.com/watich?v=3Me7eHVDS-k
  eller på teckenspråk: www.youtube.com/watch?v=kU-eK1jZtPE

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Stor tack för dina länkar och stort grattis till ett mycket intressant och ett mycket väl förberett å genomfört seminarium!!! Bra jobbat!
  Ja, solen är verkligen fascinerande! Vi hade tyvärr molnigt igår men jag hoppas se något ikväll. Själv brukar jag kika in på http://www.spaceweather.com/

  Tror den första länken till ditt föredrag istället ska va:
  http://www.youtube.com/watch?v=3Me7eHVDS-k
  (men den till teckentolkat funkar bra)!

  SvaraRadera