Leta i den här bloggen

torsdag 16 februari 2012

Hjärnspöken

Ett kul inlägg i debatten om vidskepelse kommer från Niklas Wahllöf. I dagens DN krönika hävdar han att det kommer bli debatt, föranlett av SvDs sifo-undersökning som visar att var femte svensk tror på spöken (dessutom har spöktron ökat sedan 1998, från 17% till 21%). Appropå Sjuans "Det okända" där "Mediet Camilla jagar gestalter i Småland" utbrister Niklas "urtrist att se en oändlig rad människor i identiska hem berätta identiska historier". Han oroar sig inte så mkt. för medioker TV-underhållning utan tycks vara mer oroad över låg kvalité på debatten i bl.a. TV 4:s ”Kvällsöppet”.

I SvD nämns olika anledningar till varför spöktron (tron på andar) har ökat. Siffran 17% kommer från kyrkoherde Sven-Eric Morhed doktorsavhandling år 2000 "Att förklara det oförklarliga". Han tror idag att "uppmärksamheten kring tv-serier och filmer om vampyrer och annat hjälper till att skapa en kultur där det är accepterat att tro på detta". Har själv argumenterat med en person som var fullt och fast övertygad om att människan blev 21 g lättare i dödsögonblicket vilket han hade fått från en biofilm.  Ett bra exempel på hur underhållning blandas ihop mer verklighetsuppfattning. Vanföreställning går ut på att själen väger 21 g och lämnar kroppen i dödsögonblicket (gammal skröna från läkaren Duncan MacDougall, 1907). Det motsatta är vanligare: knasig tro blandas med flit ihop med verkligheten i underhållningssyfte, som N. Cage i Ghost Rider. En annan anledning till ökad spöktro skulle vara att "deltagande i olika kristna ritualer som gudstjänst och konfirmation minskar och det skapar ett tomrum som öppnar för de här föreställningarna" enligt Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna. Inte heller orimligt: sekulariseringen lämnar ett vakuum som öppnar för vidskepelse.

Jag är inte särskilt förvånad över siffran 21%: vidskepelse är idag mycket vanligt. Till exempel tror majoriteten av en stor befolkningsgrupp, barn under 5 år och även en och en annan vuxen, på tomten. Många vuxna tror på en gamla babylonisk religiösa föreställningar med starka moment av ödestro: astrologi. Blev själv på apoteket antastad av en troende missionerande astrolog som ville veta vilket stjärntecken mitt barn var fött i och hon blev mkt. irriterad när jag bedyrade att det var fött i "snöstormens-stjärntecken". Ombord på flera av SAS flygplan, bl.a. Boeing 737-800, saknas rad 13 (triskaidekafobi)! Men framförallt, fortfarande tror de flesta vuxna i världen på metafysiska religiösa föreställningar som strider mot erfarenhet och förnuft.

Det kanske inte är så konstigt att spöktron ökar i takt med att de traditionella religionerna tappar sitt grepp:  tron på själen och dyrkandet av de dödas själar kan förklara religionernas ursprung (den ursprungliga polyteismen), som tidigare nämnts. Då skulle andetrons ökande populäritet kunna tolkas som ett försök till omstart av andlighet. Vi kanske skulle behöva en missionerande Buffy som kan rensa bland vidskepelsen och slakta alla monster, spöken och vampyrer. Vem vet, Petras tro, helt fri från vidskepelsekan, kan vara klippan som en modern fördomsfri ateistisk världsbild ska byggas på. Det svåra blir att på den klippan anlägga en grönskande trädgård och samtidigt skydda den, så att den inte bara förblir en kal klippa, i ett hav av vidskepelse, som ständigt spolas över.



2 kommentarer:

  1. Känns som att du skulle behöva läsa lite C.S Lewis innan du ger dig i kast med att tycka för mycket?

    SvaraRadera
  2. Låter som jag trampat på ömma tår. Du menar att jag ska läsa C.S. Lewis som ägnade sig åt att skriva barnböcker (Narnia) med invävt kristet budskap? Tror inte det. En förutsättning för irrationella övertygelser tycks vara indoktrinering i unga år, se "Tror på tomten". Får jag istället rekommendera dig att läsa lite mer Richard Dawkins innan du ger dig i kast med att tycka för mycket (om andra tyckare)?

    SvaraRadera