Det öppet rasistiska serietidnings-albumet "Tintin i Kongo" kommer inte förbjudas i Belgien. En domstol har avslagit ansökan med motiveringen att "skaparen Georges Remi (Herge) endast speglade dåtidens framställningssätt och inte hade någon rasistisk avsikt". Albumet har länge varit föremål för diskussion. Hergé lär själv ha sagt att han inte var nöjd med det. Första utgåvan kom 1930 och det återutgavs 1946.
Huruvida albumet ska förbjudas eller inte lär fortsatt diskuteras. Jag tror de flesta svenska hade varit för ett förbud om det istället rört sig om "Tintin i Sverige" och svenskarna framställts som dumma, lata och komiskt sävliga (el.dyl.). Det intressanta är domstolens motivering: albumet "endast speglar dåtidens framställningssätt" och att avsikt saknats. En variant i tidsrummet av idiomatiska uttrycket "Ta seden dit man kommer" (jmf. Eng. "when in Rome, do as the Romans do"). I kombination med den relativt korta tidshorisonten -många av oss har läst albumet i vår barndom på 60- eller 70-talet.
Köper vi argumentet "acceptera seden från tidsepoken" kan vi se dokumentet som en historisk handling. Dokumentet, med alla sina brister, pekar på hur illa det var ställt med moralen på den tiden det kom till. Dokumentet tydliggör också vilken utveckling som har skett sedan det nedtecknades. Försöker man tillämpa detta argument i lite större tidsperspektiv kan det faktiskt förklara/ursäkta en del av konstigheterna hos de stora världsreligionerna, eller som de också kallas bronsåldersreligionerna. De utvecklades under tidevarv då kunskapen var starkt begränsad och fördomar låg på en helt annan nivå. De utvecklades av framstående och intelligenta personer som sökta förbättra världen på sin tid. På samma sätt som man idag kan låta barn läsa "Tintin i Kongo" förutsatt att man tar en ordentlig diskussion om moral och fördomar. Albumet ger då istället en möjlighet för barnet att förstå vad fördomar är och att de förekommit i alla tider. På samma sätt skulle en ateist kunna behålla de positiva kulturtraditioner som idag är förenade med religioner (t.ex. vacker körsång i kyrkan, delar av moralen mm) men samtidigt vara medveten om de stora bristerna (intolerans mot homosexuella, knasiga läror om jordens-skapelse, villfarelser om sjukdomar mm).
Tror du har fel om 'Tintin i Sverige'. Tror de flesta svenskar skulle skratta gott.
SvaraRaderaJo, det kan ligga något i det: ett hälsotecken om något! Vi lever i ett land som inte blivit utsatt för erövring, ockupation eller upplevt hur vi Svenskar har sålts av i slavhandel och förnedrats på alla upptänkliga vis.
SvaraRaderaMen, visst det skulle kunna bli rätt kul satir: om någon begåvad tecknare tar sig an utmaningen "Tintin i Sverige".