Leta i den här bloggen

onsdag 15 februari 2012

Sekulära Högtider

Vi närmar oss fettisdagen, semlans egen högtidsdag som i år infaller 21 februari. I min värld en mycket ateistisk högtid, eller som min morfar uttryckte "Det är viktigt att lära sig den svåra konsten av försakelse, men även att då och då ta sig en bakelse". Semlan är inte bara en trevlig god återkommande tradition utan även en påminnelse om att det en gång i tiden, så sent som tidigt 1900-tal i detta land, var många som så här års påtvingades en ofrivillig fasta i from av svält. Extra viktigt då att njuta när vi kan.
  Senare not: Idag på självaste fettisdagen njuder DN på bildspel om "den perfekta semlan"

För att ge svar till kristna element som tror att "högtider utan kristet innehåll är urvattnade och meningslösa". De tycks ha glömt bort att de flesta s.k. "kristna högtiderna" har ett icke kristet ursprung. De är, har alltid varit och kommer att förbli kulturtraditioner av och för oss människor.
Våra svenska ateistiska högtider domineras av den hedniska Julen och Midsommar.
  • Julen: i vår del av världen är traditionen mycket gammal och går tillbaka på julblot som fortfarande är levande tradtion med skinka och julbord i centrum. Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton hör också till. Traditionen att ge varandra presenter är också väl värd att vårda så länge det inte spårar ur i ett kommersielltjippo! Vill man så kan man även som uppvärmning observera adventsfikat (då man bjuder nära och kära på glögg och fikabröd) och för de yngre: julkalendern.
  • Midsommar: en av våra viktigaste traditioner som går tillbaka till förkristen. Det hedniskt midsommarfirande som är mycket gammalt (bronsålder) och kan ha sina rötter i soldyrkan. Fruktbarhets firande torde varit viktig del sedan dess. En bra midsommarfest avnjuts i vänners sällskap, gärna naturskönt, god mat och ett tjock sånghäfte med många nubbevisor.
Finns dock flera ateistiska helgdagar:
  • Påsk: godiset, fisken och äggens högtid. Kombineras gärna med resa söder över för att möta tidiga våren. Sol och varmt väder är aldrig fel på påsk. Alternativt spenderas hela helgen i fjällen för att ta farväl av vintern och njuta in i det sista. Även påsken har inslag av hedniska traditioner: kaniner och kycklingar har inget med Jesus att göra. Även det engelska namnet "Easter" som kommer från den hedniska guden Ēostre.
  • Nyår: Den stora festarhögtiden. Välklätt och med ambitiös meny som avslutas med champagne och fyrverkeri. Avgivande av ambitiösa nyårslöften som gärna har med hälsa och kondition att göra. En summering av året som gått och en blick framåt skadar inte heller. 
  • Valborg/Första maj: Sommaren välkomnas med stor varm brasa. Pompös sång och allmänt bejakande av naturen skadar inte heller. Beroende på politisk inställning kan man unna sig en sovmorgon efter firandet eller ge sig ut på gator och torg för att i sann demokratisk anda demonstrera för det man anser viktigt.
  • Halloween: Ny högtid med plats för tokig fest och maskeradklädsel. Hög musik, disco och dans. Ingen riktig halloweenfest utan Michael Jacksons Thriller gärna med strålkastare ute i trädgården. Släpp fram allt vad vidskepelse, spöken och monster heter. Bygger på gammal keltisk tradition (alla helgondsdag)
  • Kräftpremiär: en kär tradition. Knasiga hattar, lyktor och häftet med snapsvisor kommer fram igen. Bejaka den mörka, fuktiga och varma augustinatten och dess mystik. 
  • Lucia: Lys upp mörkret med gamla traditionella visor och en vacker kvinna i centrum. Det gör ingenting alls om visorna innehåller religiösa texter -det hör till pss som spöken och monster hör till halloween.
  • Kristiflygare: En helg som sticker ut lite då den inte har någon given profan tradition. Själv tycket jag den passar utmärkt för 'luftsporter' som drakflygning, segling, segelflyg, balongflyg, skärmflygning, fallskärmshoppning, flyguppvisningar, frisbeegolf, bumerang, beachvolleyboll, fågelskådning men mera 
  • Nationaldagen: vi borde vara lite mer glada och tacksamma över att vi lever i ett fritt och demokratiskt land med hög levnadsstandard och välfärd. Också bra tillfälle att officiellt välkomna nya medborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar