Leta i den här bloggen

onsdag 22 februari 2012

Islamsk guldålder

I konflikten mellan västvärlden och mellanösterns religiösa regimer som i Iran, islamsk terrorism som al qaida, västerländsk militär intervention som i diktaturer som Irak och nyligen Libyen och misären i Afghanistan och Syrien med mera, glömmer vi lätt bort historien. Faktum är att den muslimska världen haft en guldålder under vår medeltid. De förvaltade och förädlade kulturarvet från antiken.

I en kommentar till Åsa Moberg nyhetskrönika (tidigare kommenterad: vetenskap och politik) påtalar Faramarz Moazzami:
Under Islamiskla guldåren, i mer än 500 år, under medeltiden när det rådde mörkret i Europa, utvecklade vetenskapsmän, statsvetare, filosofer och poeter i Mellanöstern och Spanien många områden, Det som blev grunden för renässans i Europa. Giganter som Omar Khayam, Abn Sina, Kharazmi. Razi, Farabi, Biruni, Ghazali, Ferdosi, Hafez, många av persisk börd, utvecklade filosofi, matematik, biologi, kemi, astronomi, medicin och litteraturen. Nu finns också sådana i mellanöstern, i väntan på USAs uttåg (10:28, 11 februari 2012).

För egen del har jag alltid varit fascinerad av matematiken och den tidiga utvecklingen av algebran av persern al-Khowarizmi. Själva ordet algebra kommer från arabiska الجبر,"al-djebr", vilket betyder "återförening" eller "koppling".

Lyfter man blicken och ser man att stor del av de krishärdar som idag drabbats av problem, fattigdom, fundamentalism mm tidigare har varit framgångsrika försvarare av frihet, kultur och vetenskap. Det finns gott om exempel även utanför mellanöstern: Grekland, Etiopien, Kambodja m. fl. Vem vet, tilltar finanskrisen och moraliska förfallet i Sverige så kanske vi själva tvingas argumentera för att vi visst haft en guldålder?

Tänk vad alla de begåvade människor, som lever i delar av världen där de inte kan utvecklas eller få en chans att bidra till utvecklingen, skulle kunna bidra med om vi hade ett världssamhälle som istället för konflikter, diktaturer och fundamentalism (av olika slag) präglades av fred, upplysning och samarbete! En gemensam världsåskådning som satte dessa ideal högt över konflikter och olikheter skulle kunna frigöra en kreativitet och utveckling vi hittills bara drömt om.

10/4-12 Ny bok: "Den arabiska vetenskapens uppgång och fallbokrecension i SvD

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today


Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peaceInga kommentarer:

Skicka en kommentar