Leta i den här bloggen

fredag 17 februari 2012

Rymdbot

Gårdagens DN berättar om "Närkontakt mellan robonaut och människa" som på svenska, i kölvattnet av äkta människor, kanske skulle heta "Rymdbot" eller "Rybot". Notisen är en översättning av onsdagens artikel i The guardian men det är ändå kul att nyheter att detta slag får vara med i Svensk media. "Programmerarna installerade en mjukvara i roboten, som liknar en människa från midjan och uppåt, att räcka ut högerhanden och hälsa. Daniel Burbank tog handen och skakade den upp och ned"

Står vi verkligen inför en omvälvande förändring av samhället driven av en relativt snabb utveckling och spridning av humanoida robotar 'hubotar' som karakteriseras av att de kan utföra sysslor som tidigare bara människor klarat av? En omvälvning som kanske är större än utvecklingen av internet, mobiltelefon och nu mobilt-internet. I vetandets värld rapporteras: "robotforskare världen över menar att vi står inför den sociala robotens revolution och att de nya robotarna, under de närmsta årtiondena kommer förändra vårt samhälle på liknande sätt som datorerna gjorde under 1900-talet". Den potentiell revolution ligger i tillämpningsområdet för 'hubotar' som förefaller nästan obegränsat, från hjälp inom vården och industriarbetare till nöjes-, sällskaps- och sexrobotar (vi börjar närmar oss 1987 filmen Cherry 2000). Den industriella revolutionen som karakteriseras av att mänsklig verksamhet tack vare ångmaskinen inte längre begränsas av muskelkraft (från människor och djur) kan nu fullföljas i och med att begränsningar i mänsklig arbetsförmåga undanröjs.

I detta scenario så var kanske handslaget i rymden mellan människa och robot lika historiskt som handslaget mellan USA's Apollo astronaut och Sovjets Sojuz i july 1975 (som nästan alla nu glömt...). Förhoppningsvis innebär den förestående revolutionen något positivt för människan, till skillnad från skräckversioner som i Terminator och BSG m.fl.
I den framgångsrika TV-produktionen äkta människor vrids och vänds på klassiska frågeställningar ur ett svenskt perspektiv. Gamla fördomar blir som nya. Läsarna har i SvD hittills gett snittbetyg 5.2/6 vilket får betecknas som en rungande framgång.
I verkligheten borgar teknikens långsamma utveckling för att det kommer finnas gott om tid att anpassa moral, samhälle, normer och värderingar. För egen del ser jag fram emot en robot som kan städa, tvätta, diska och laga vardagsmat. Men jag tror inte det kommer dyka upp något prisvärt/användbart förrens en bit in på 20-talet. Och då kommer de första hushållsrobotarna vara oförskämt dyra (samma resa som datorer, mobiltelefoner, platt TV mm), gissningsvis jämförbart med en lyxbil.


Det historiska handslaget på YouTube

Lite fler länkar och filmsnuttar på Robotnyheterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar