Leta i den här bloggen

söndag 22 januari 2012

Äkta

I kväll har TVs nya storsatsning "Äkta människor" premiär. För första gången i manna-minne har svt satsat på att göra ny svensk Science Fiction. Något som annars lyst med sin frånvaro med undantag av några dystopier. Serien behandlar ett gammalt kärt ämne inom SF: människolikande robotar, androider. Centralt tema i Ronald D. Moores enormt framgångsrika (reimagined) Battlestar Galactica och huvudtemat i den senare gjorda förlagan Caprica. Vars androider förefaller ha lånat mycket från banbrytande Bladerunner och dess replikanter av model Nexus-6. Tekniken ligger rätt långt bortom vad vi kan göra idag men det går inte heller att på vetenskaplig grund säga att det är omöjligt i framtiden.

Utöver väldigt högkvalitativ underhållning är Capricas tvist på storyn mycket intressanta vad gäller marknaden för virtuella  avatarer av nyligen döda människor. I en polyteistisk värld planerar den lilla extrema monoteistiska sekten STO (soldiers of the true one) utföra ett stor terrordåd som dödar många människor. Syfter är att där igenom kunna marknadsföra evigt liv i form av en avatar:  apotheosis. Det viktigt marknadsföringsvärdet ligger i (utöver att lova evigt liv)  att anhöriga då inte "förlorar" en nära och kär. De kan fortfarande umgås med dem i en virtuell verklighet. På samma sätt som seriens huvudperson Daniel umgås med avataren av Zoe, hans dotter som dödas i ett STO terrordåd i första avsnittet. Problemet med personlig identitet nämns men behandlas ej. Dvs en "data-avatar" eller robot {även om den kan handla, tänka, känna på samma sätt som den ursprungliga personen} varken bevarar eller förlänger det egna livet. På samma sätt som en klon eller en överlevande enäggstvilling inte skulle förlänga ens eget liv, temat behandlas i SF-filmen The 6th Day.

Det intressanta i dessa resonemang dyker upp om man går tillbaka till sin gamla lärobok i Religionshistoria av Ringgren och Ström. I första kapitlet beskrivs den animistiska teorin om religionernas ursprung:
"människan har genom vissa iaktagelser kommit till den slutsatsen, att hon äger en själ och att man så småningom kommit till att dyrka de dödas själar eller andar..."  "...efter hand börjar man uppfatta dessa andar som gudar" sedan följer en krokig väg från polyteism mot monoteism. Ursprunget till denna idé anges till Bergier och hans bok L'origine des dieux du paganisme (1767).

Kan Bergiers animistiska idé tillsammans med moderna androider och avatarer vända på "Gud skapade människan till sin avbild"? Kan vi människor stå inför en lång resa mot att skapa äkta gudar? A (first) small step for man...

15/8-12 Internationell succé för Äkta människor SRInga kommentarer:

Skicka en kommentar