Leta i den här bloggen

söndag 8 januari 2012

Tror på tomten

Vad är mekanismen som gör att rationella vuxna människor tror på uppenbart helt orimliga och irrationella berättelser inom ramen för olika religioner? Ta t.ex. den heliga Marias Jungfrufödelse: en tonårsflicka blev gravid -hon påstås ha blivit befruktad av den helige ande! Vilken förälder, läkare eller kompis skulle idag tro på att flicka på smällen blivit befruktad av den helige ande?

Nej, det krävs kraftfullare mekanismer för att få rationella individer att tro på mirakel som strider mot egen erfarenhet, förnuftet och modern vetenskap.  Under radio programmet Christer på P3, i höstas 16 november, visar det sig att en av medarbetarna, Erika tror på tomten. Några dagar senare ringer sysslingen Anna (som lurat henne) in till programmet och berättar hur det har gått till. Dessutom har de vuxna varit med på "konspirationen". Mekanismen som blottläggs startar med att tuta i barnet tron på ett tidigt stadium, innan det själv "kan försvara sig", sedan "underhålla" den upp i vuxenålder. Görs detta rätt så går det tydligen att lura i rationella människor nästan vad som helst -och de kommer förfäkta sin tro resten av livet även mot bättre vetande och trots att de är medvetna om brister och inkonsekvenser. Till och med när bluffen är avslöjad, och erkänd av den som iscensatte den (Anna), så har Erika "eftersom jag levt med den (tron på tomtar) i 25 år väldigt svårt att bara vifta bort den" (länk längst ned).

Inbäddad:
Lyssna: Erika tror på småtomtar

Efterspel med sysslingen Anna och Erikas kommentar.

 Kan det blir tydligare? Tack P3!

2 kommentarer:

 1. Jag säger bara "Truman Show - the Game", större tomte-konspirations-simulator finns ej att tillgå!
  (Filmen med samma namn, duger också fint).

  Vad skulle du själv säga om det visade sig att all media i västvärlden är mer eller mindre styrd efter en global agenda med det enda syftet att gynna västvärldens fortsatta igelliknande livnäring utav den tredje världen som värd? (Ingen ser helheten i skogen p.g.a alla träd).

  Jag liksom dig, är övertygad om att det inte finns någon fluffig och arg "Gud" med långt vitt Gandalfskägg bland molnen, men är säker på att när vi dör, "då blir det svart".

  Men jag personligen är jag däremot rätt övertygad om att jorden tidigare har besökts av "utomjordingar".
  Högt stående Aliens, inte helt olika oss själva till utseendet, som fifflat lite här och där (genomspecifik röntgenbestrålning* av DNA och ingenjörs-\ byggnadskonst).

  En helt öppen fråga, skulle du "tro" på dessa "utomjordingar", om alla medier skrev om och live-sände den simultana ankomsten av tre moderskepp i Washington DC, Gizaplatån och Chizenitza, eller snarare tro på teorin om konspirationen som media skapat för att iscensetta denna "invasion" och exempelvis möjliggöra rättfärdigandet av myriada trupplaceringar av sällan skådat slag runtom i tredje världen?

  \Teknisk fysiker och sedermera din trogna bloggläsare,
  P

  SvaraRadera
 2. Styrd media i västvärlden: jag skulle spontant skratta - helt orimligt. Inte ens Ryssland som arresterar och mördar journalister på löpande band klarar av att styra media.

  Sen förstår jag inte vad du menar med att ”västvärlden livnär sig på tredje världen”. Tvärtom - den s.k. tredje världen håller på att springa om oss: ekonomiska utvecklingen i Asien och Afrika har det senaste decenniet överträffat västvärlden. Hatten av och gratulera dem till framgången! Snart kanske de kan betala utvecklings-bistånd till nedkörda västerländska ekonomier (som Kinas stöd till Grekland)…

  Utomjordlingar: lär inte dyka upp här - kolla mitt blogginlägg från 14 januari i år.

  SvaraRadera