Leta i den här bloggen

tisdag 24 januari 2012

Nya rön!

Vetenskapen presenterar ständigt nya spännande rön som utökar vår förståelse av världen runt omkring oss. Både hur den ser ut idag och hur den tidigare har utvecklats. Idag har DN publicerat två intressanta nyheter om det "folkkära" ämnet dinosaurier. Tio välbevarade dinosauriebon av arten Massospondylus har hittats. Det unika är inte bara fyndet av så många välbevarade bon utan även att de är så gamla: 190 miljoner år. Fynd av detta slag hjälper naturligtvis forskarna väldigt mycket när det gäller att lägga pusslet om dinosaurierna.

Den andra artikeln handlar om Archaeopteryx, betraktad som urfågeln. Fossilet som ursprungligen hittades 1861 har diskuterats som "den felande länken", vad gäller utvecklingen från dinosaurier till fåglar. Nu har amerikanska forskare åter granskat fyndet och använt modern teknik (elektronmikroskop). Fjädrarnas uppbyggnad visade sig vara identisk med dagens fåglars och att de antagligen är starkare än man tidigare trott. All kunskap om flygödlor är intressant och själv fascineras jag av det största flygande djur som världen någonsin skådat: Quetzalcoatlus med upp till 12 m mellan vingspetsarna!

Starkt religiösa individer som kommer in på området vetenskap fokuserar återkommande på någon partikulär aspekt av vetenskapen eller evolutionen och hävdar att "vetenskapen har inget bra svar på...". Sen går det vidare och drar slutsatsen att vetenskapen inte är ett dugg bättre på att förklara värden än de gamla religiösa teserna. Detta är naturligtvis ett grovt felslut som beror på egen begränsad kunskap och möjligen "närsynthet" -man ser inte skogen för träden. Vetenskapen är i full färd med att utveckla kunskap om världen och hur den kom till. Vad skulle annars alla vetenskapsmän/kvinnor jobba med? Vetenskapen är idag, vad gäller resurser, resultat och framgång i att förstå världen större än någonsin. Det är svårt att kvantifiera men om man skulle försöka räkna hur mycket kunskap om världen som vetenskapen har bidragit med sedan den tog fart (i västvärlden säg från 1600-talet) så skulle det antagligen visa sig vara flera tusen gånger alla religioners bidrag, eller sannolikt flera miljoner gånger mer. Jag menar: till exempel hur mycket av korrekt information om dinosaurierna har de Abrahamitiska religionerna bidragit med? Det är lite för tidigt att avskriva vetenskapen som en god förklaring därför att den ännu ej framgångsrikt beskrivit varje hörn och aspekt av universum och dess utveckling. Eller så skulle man kunna använda förra årets Nobelpristagare Ellen Johnson Sirleaf slogan "Monkey still working, let baboon wait small".


2 kommentarer:

  1. Det anmärkningsvärda med Massospondylusfossilen var väl inte att de var 190 miljoner år gamla, utan att det var ett bo de hittade. Mycket äldre än tidigare bofynd.
    Massospondylus har väl daterats till 185-200 miljoner år innan detta?

    Annars var det välskrivet och intressant. Jag hade inte ens hört talas om Quetzalcoatlus innan. Tur att dagens fåglar är av lite blygsammare storlek.

    SvaraRadera
  2. Tack och javisst! -det märkvärdiga var att de hittade hela bon, och att de (bona) var så gamla.
    Jo, tur för oss -men vilken naturupplevelse det skulle vara att få se en livs levande Quetzalcoatlus -om man själv överlevde...

    SvaraRadera