Leta i den här bloggen

lördag 21 januari 2012

Hotet från Himlen

Ett konkret hot från himlen, ej religiöst men väl från ovan, utgörs av kometer eller asteroider som i framtiden riskerar att kollidera med jorden. I gårdagens DN meddelas att en nytt "Europeiskt projekt ska skydda oss från rymdstenar". Lite mer fullödig artikel som den baserades på publicerades av BBC. Nu kommer vi inte få något rymdparaply som omedelbart skyddar oss. Det handlar istället om att ett forskningsprojekt NEOshild som "kommer att samla in de senaste vetenskapliga rönen, genomföra laboratorieexperiment och pröva modeller".  Målet är att på lite bättre vetenskaplig och teknisk grund kunna komma med rekommendationer vad som ska göras/kan göras om en större sten riskerar träffa oss (vilket de gör ibland).

Namnet NEOshild kommer inte ifrån "nytt" utan ifrån förkortningen Near-Earth object vilket avser alla objekt (kometer, asteroider, rymdfarkoster mm) som kommer lite för nära jorden. Det reella hotet som bl.a. tros vara ansvarig för dinosauriernas utdöende för 70 miljoner år sedan har listats som en av de fem naturliga hoten mot människans överlevnad. Så sent som 1994 kunde vi bevittna hur kometen Shoemaker–Levy 9 träffade Jupiter med en förödande kraft (uppskattad till 600 ggr jorden samlade kärnvapenarsenal)!

För jordens del känner vi för närvarande inte till något direkt hot men vi vet att redan 13 april 2029 kommer Apophis mycket nära jorden: 30 Mm (eller 30 000 km, dvs närmare än våra TV-satelliter i Geostationär bana). Vilket innebär att det blir en nära miss -en kula som viner förbi. Det finns en ändlig men mycket liten risk att den vid då nästa passage 2036 skulle kunna kollidera med jorden, vilket tidigare noterats i Aftonbladet, men den risken har nu nedgraderats till i det närmaste obefintlig.

Fenomenet är inte heller okänt från Hollywood -har själv sätt tre filmer på ämnet: en i slutet på 70-talet som jag inte kommer ihåg vad den hette och 1998 de två samtidiga: Deep Impact och Armageddon. Kanske dags för en ny rulle?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar