Leta i den här bloggen

söndag 15 januari 2012

Debatt

Startade i onsdags en diskussionstråd på ett webbforum med rubriken "massor med jordliknande planeter". Kommer en förändrad världsbild få någon effekt på religionen, främst kristendomen? Det blev en intensiv slagväxling (över 460 inlägg!) men utan något direkt deltagande från kristna och utan intresse för astronomiska upptäckter eller konsekvenser av dem.


Kärnan i debatten blev istället huruvida jorden kan beskrivas som äggformad (strutsägg då). Slaget stod mellan muslimer och ateister/sekulära (materialister, naturalister, agnostiker m.fl), försvarare av kristendomen lyste med sin frånvaro. Bakgrunden var att det hävdats att Koranen inte strider mot modern vetenskap om den tolkades på rätt sätt (inte bokstavligen då). Detta var mycket viktigt för muslimerna och därav striden om strutsäggsformen. Det framgick aldrig varför det var så viktigt (antar att muslimer måste tänka/argumentera så för att behålla/försvara sin tro) eller att de kanske känner sig vilsna/osäkra i det svenska samhället. Att jorden är klotformad var känt sedan långt innan Muhammeds tid d.v.s. många hundra år innan Koranen skrevs (Aristoteles bl.a.). Bitvis hade diskussionen underhållningsvärde, bitvis utdelades tjuvnyp (från båda sidor) och jag fick även lära mig något nytt: muslimerna får absolut inte kommentera eller yttra något om Allahs utseende (ett återkommande tjuvnyp var att fråga dem om det, typ "är han inte blåögd då?").

Svaret på min ursprungliga fråga: om nya upptäckte i universum kan påverka de befintliga religionerna tycks vara ett sekulärt skeptiskt och ett muslimskt rungande nej. Den andra intressanta observationen var att det finns många debattsugna ateister och muslimer på nätet men rätt få kristna.

från Wikipedia under rubriken Grekerna:

"Under de antika grekernas tid (500 f.Kr. - 200 e.Kr.) fick som nämnt ovan den vetenskapliga processen sitt genomslag. Det var nu man började mäta positioner och på allvar började räkna ut sådant som jordens omkrets och försök att upprätta en riktig världskarta. Pytagorasansåg att cirkelns perfekta geometri var bevis för att jorden måste vara rund. Man kunde även se att himlen roterade runt en axel med tanke på hur man kunde observera stjärnors rörelse på himlen. Senare under grekernas tid kunde Herodotos utveckla modellen genom sina egna erfarenheter han upplevt på sina resor. Han upptäckte att jorden var större än vad som tidigare ansetts, då han varit utanför de gränser som tidigare definierats. Aristoteles kombinerade till slut Pytagoras och Herodotos slutsatser till ett bevis för att jorden är ett klot. Aristarchos, som levde 31 f.Kr. till 230 f.Kr. var den första som hävdade att jorden kretsade runt solen istället för tvärtom. Han fick dock inte gehör för sina idéer, men det visar åtminstone att tanken fanns redan då.
Under grekernas tid utvecklades även gradsystemet som används än idag, och Eratosthenes var den första som räknade ut jordens storlek med relativ noggrannhet."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar