Leta i den här bloggen

onsdag 11 januari 2012

Massor med jordar

Idag kom den rätt så väntade nyheten att de flesta stjärnor har åtminstone en planet men många har fler, som vårt solsystem (populärvet. artikel eller SVT). Detta betyder att det finns massor (miljarder) jordliknande planeter bara i vår egen vintergatan (som beräknas ha 400 miljarder stjärnor). Lägg till detta att det finns bortåt 170 miljarder galaxer. Dvs det kan finnas flera miljarder jordliknande planeter för varje idag levande människa!

Den här nyheten är bara en till, i en lång räcka av nyheter, som ytterligare avlivar vår arts naiva (etnocentriska) självförtroende vad gäller dess plats och betydelse i världsaltet. Vi har gått från en geocentrisk världsbild där människan är skapad till guds avbild till att bara vara en art bland andra som utvecklats genom evolutionens urval på ett dammkorn i universum. Nästa stora knäck blir när man kan visa upp utomjordiskt liv och det sedan visar sig att universum kryllar av liv.

Den sista knäcken för vår arts överdrivna självförtroende skulle vara om vi stöter på en civilisation som är långt mer avancerad än vår egen (t.ex. en art som kommit 212 miljoner år längre i sin utveckling...). I alla kända fall på jorden när s.k. ursprungsfolk har stött på den moderna (västerländska) civilisationen så har deras kultur kollapsat. Jag tror dock vi slipper uppleva det, får återkomma till varför...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar