Leta i den här bloggen

onsdag 8 februari 2012

Ateistens 10 budord


De tio budorden är visserligen av religiöst ursprung men skulle lika gärna kunna betraktas som levnadsregler som sammanfattar många generationers erfarenhet och visdomsord på bronsålderstid. I kristen tappning andas de (naturligtvis) ålderdomlig världsuppfattning men de kan rätt enkelt skrivas om på modern ateistiskt form. Många har tidigare gjort egna varianter på de tio budorden (bla Christopher Hitchens, George Carlin, FatAtheistsPenn Jillette, Backyard ScepticsPär Dahlström).

Det är lite fascinerande att människans livsvillkoren inte har förändrats så mycket trots att materiell välfärd och samhälle har utvecklats dramatiskt sedan bronsåldern. Därför blir dagens blogversion av budorden bara en lätt modernisering:

1. Du skall inga gudar hava.
2. Förmedla kunskap istället för svordomar: det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.
3. Unna dig vila och stunder för reflektion när du är ledig, tid är inte alltid pengar.
4. Var hygglig mot dina föräldrar och respektera dina barn (så att de kan va hyggliga mot dig).
5. Du skall inte dräpa eller verka för dödsstraff.
6. Var trogen mot din partner så länge ni håller ihop men lev inte i en falsk relation.
7. Stjäl inte.
8. Ljug inte.
9. Tillskansa dig inte medel som du inte förtjänar (bidrag, skattefusk, arv, bonusar, mutor, utpressning mm)
10. Undvik avund och var inte avundsjuk.


7 kommentarer:

 1. Kom in här av en slump och tyckte det var väldigt intressant att läsa dina tankar, funderingar och slutsatser. Tack för att du bjuder på dem!

  SvaraRadera
 2. Tack, bockar och bugar. Du har en trevlig blog själv!

  SvaraRadera
 3. Tack för de överlägset bästa budorden hittills.

  SvaraRadera
 4. Vad är det här för konstig sekt som du försöker förmedla? Varifrån får du dessa budord och vad har de för grund, varför skulle nån vilja följa dem? Ska vi följa dem bara för att du säger så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar. Nej, jag försöker inte "förmedla någon konstig sekt". Detta är en blogg som är mitt sätt att "tänka högt" vad gäller den ateistiska livsåskådning jag har funderat på i hela mitt liv. Blogg-formen är till för att få lite kommentarer och feedback (som din). Vad gäller den ateistiska livsåskådningen så vrider och vänder jag på olika frågor, clicka på titeln "Mission" i högermarginalen under rubriken "Om Livsåskådningen" så får du lite mer info. Du är välkommen att kommentara alla andra inlägg - tillför gärna resonemang, funderingar eller frågor.
   mvh Xenolith

   Radera
 5. Får jag publicera Ateisten 10 budord på min blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jättegärna!
   Tack - vilken hedersbetygelse.
   :-)

   Radera