Leta i den här bloggen

torsdag 26 juli 2012

Slut på hat-ismer?

DN publicerar idag en artikel som handlar om "samhällets sista tillåtna rasism" - att driva med kineser och ostasiater. "Den finns överallt runtomkring oss – på scenen, i humor, i filmer och på förpackningar". I DN uppmärksammas journalisten Patrik Lundberg. Han skrev krönikan som uppmärksammade rasismen i kinapuffarna. Den ledde till att Fazers Kina-choklad fick en ny desig. Han tyckte dock att debatten blev fel - handla inte om rasismen – utan om överdriven ”politisk korrekthet”. Han har gått vidare och kommer nästa år släppa en bok där han går djupare i ämnet; ”Gul utanpå” som handlar om att vara asiat i Sverige.

Rasism är naturligtvis inte acceptabel i någon form. Vare sig det rör sig om invandrarfientlighet, judehat, kinapuffar, negerbollar eller nedsättande kommentarer om afrikanska invandrar. På samma sätt kan vi inte acceptera sexism som i korv reklamen eller  förtryck av hbtq-personer. Denna utveckling är del i en mognadsprocess vi tillsammans (vår kultur) genomgår. Vi gallrar bort "barbariska traditioner" som att göra sig lustig över andra folk/grupper eller behandla folk ojämlikt beroende på härkomst eller kön, se tidigare inlägg Kulturell gallring. Vi går från en barnslig tro på en himmelsk fader till att själva ta ansvar för våra handlingar. En mognads process vad gäller jämlikhet i vår värld. Kort och gott: dags att växa upp, dags att börjar uppföra oss som vuxna.

27/7-12 Fortfarande lång väg kvar innan idrotten blir jämställd DN
29/7-12 Svart par i USA fick inte gifta sig DN, Dagen och GP
31/7-12 Hatbrott grundade på läggningen ökar DN
3/8-12   Härryda SD-politiker: Homosexualitet orent GP
7/8-12   Pia Kjærsgaard lämnar partirodret för Dansk folkeparti DN, SvD å GP
8/8-12   Strindberg var en modern rasist DN
11/8-12 Stad för bara kvinnor DN
14/8-12 Madonna utreds för ”homopropaganda” DN å GP
             SD-politiker: ”Blod ska flyta” DN, SvD
16/8-12 Avgår efter rasistiska tweets DN
19/8-12 Kvinnohatet är styrande i både gangstervärlden och Putins Ryssland DN

Bild från DN

7 kommentarer:

 1. Billy Andersson26 juli 2012 17:56

  Jag tycker gott man kan skoja om diverse ras sterotyper , tror att om man aldrig får skämta om våra olikheter så frodas det på annatvis.
  Märkligt att rasism endast uppmärksammas när vita begår det eller här tar på sig en "rishatt" .
  Det finns en känd ståuppkomiker peter russels i Usa han har byggt hela sin karriär på att göra narr av alla raser och etniciter, även sin egen som Indier.
  Det är dock fullt acceptabelt för att han är Indier,

  ståuppkomikern David Chappel gör ofta narr av den vita rasen , stereotyper som gråa stela och torra, men det är också fullt accepterat för David Chappel är svart.

  Även i Sverige får icke etniska svenska säga precis vad man vill om Svenska , svenskar är si svenskar är så. jag har hört det i hela mitt liv och kanske är det som gör att svenskar ibland misstar sig att man får skoja om andra när man alltid fått göra narr av oss pågrund av vårt utseende . Även svenska invandrare som jobbar som ståuppkomiker gör ofta narr av Svennar , har även sett dem klä upp sig i blond peruk och stora bröst.. Men alla bara skrattar och aftonbladet sätter plus.

  Varför är det bara vita som anklagas för rasism är inte det rasism i sig? Jag lever i tron att alla är lite rasister, speciellt dem som ser rasism i kina puff påsar, svarta is glassar etc som känner behov att visa upp sig som icke rasist.

  Jag tror snarare att Svensken är den sista godkända rasismen.

  Ute i världen ? Jag har i ett par år bott Asien här driver man med allt och alla raser, tandkrämsmärken som " svart mans tänder" munsköldsmedel som "vit mans leende" ett område som bebors av tillsstor del svarta kallas "chocklad byn" rasism är överallt i Kina . Både positiv som negativ svarta springer fort, vita är strukterade, gula är flitiga etc.

  Man kan närsomhelst öppet prata om raser det är naturligt här och genetiska skillnader ses lika självklart som natt och dag..
  En utlänning här kallas utlänning ,"老外 " för att vara exakt . - vem beställde en bic mac ? - utlänningen . Svarar kvinnan bredvid mig och ler. Ja utlänningen kommer jag förevigt att vara kallad här, hur bra kinesiska jag än talar. Men de menar inget illa det är bara det man kallar vita "utlänning". I det kantonesiska språket är det värre där använder man termen 鬼佬 som betyder gammalt spöke.

  En dag hade jag diskussion med en kinesisk vän , hon är uppvuxen i Sverige och klagade på att Svenskar kan vara lite nedlåtande mot asiater, jag svarade genom att fråga; men hallå kallar inte ni vita/utlänningar för gamla spöken?
  Jo skrattar hon, -men vi menar inget illa.
  Kanske inte svensken gör heller när han tar på sig en rishatt och skojar lite.


  Därför kan jag skratta lite när man tvingar ett choklad märke att byta loga för att det liknar en stereotypisk kines, vilket är lustigt för dem som studerat kinesisk konst vet att de själva poättrerar sig på det viset.

  Sverige med sin extrema politiska korrekthet svingar sin piska högt , piskar alla som inte är tillräckligt korrekt, men resten av världen är inte med på samma tåg , de är inte lika påtvingat perfekta.
  Slappna av det är mitt råd gör inte hönor utav fjädrar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, Billy. Slappna av, det är mitt råd. Gör inte hönor utav fjädrar. ;)

   Radera
 2. Har svårt att se var religiositeten kommer in här, i synnerhet i samband med att ta ansvar för sina egna handlingar, det är nämnligen det så gott som alla religioner påpekar att vi måste ta. Men annars var det bra skrivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo om man förlitar sig på något metafysiskt väsen så finns det inte så mkt motivation att själv göra något åt de stora problemen, man kan ju be till gud istället. Tittar man historiskt så har de stora religionerna varit mycket dåliga på att värna miljön. Den uppenbara förklaring är att dessa religioner hittades på långt innan moderna industrialismen och mänsklighetens enorma talrikedom - så då gjorde miljöförstöring inte så mycket...

   Radera
 3. Hmm, ja efter att ha bott i asien, schweiz och england kommer jag till ett sverige där jag hör och ser mer segregation än någon annan stans i europa, och fler "legitima" kommentarer om tyskar, afrikaner mfl.... utan tanke på att det kan vara kränkande. Sverige är i mina ögan ett av de mer segregerade och rasistiska länderna i europa, men naturligtvis förnekar många svenskar detta och har bilden av ett jämnligt land som ligger före många andra. Även denna upphöjda syn är jag inte van vid i utlandet.. Vanlig respekt för människor man inte känner och t ex prata med människor nära dig i stället för i din mobil i bussen?? Det känns som om vi har skippat vanlig hövlighet här och därmed tror oss vara moderna??? Kanske är jag för kritisk, men har sett nog av rasistiska tendenser i lilla sverige, och nog med segregation. Skönt med London där få reagerar om busschauffören bär turban eller läkaren slöja:))

  SvaraRadera
 4. Tack för era tankar Billy, Tore och Anonym 26 juli. Jag reagerade själv som Billy när jag hörda att de skulle förbjuda den gamla kina-puffs-påsen. Sen läste jag Patrik Lundbergs synpunkter och blev betänksam - kom ihåg hur det var något år under min ungdom när ett gäng äldre tjejer på idrottsklubben bestämde sig för att konsekvent reta mig. Det liksom präglade hela träningen - ett tag funderade jag på att sluta men kämpa vidare (de slutade en efter en). Lever man i ett samhälle där man konsekvent förlöjligas kan det på sikt bli mkt jobbigt. Vinner vi något på att förlöjliga invandrare, folk eller nationaliteter? Nej, men för enskilda individer kan det bli mycket jobbigt. Valet blir då enkelt - bort med rasism, sexism, förtryck av hbtq-personer med mera. Annars kan vi inte ha jämlikt samhälle (och det förlorar vi alla på).

  SvaraRadera
 5. Vi borde högre värdera vår etniska särart.

  SvaraRadera