Leta i den här bloggen

tisdag 10 juli 2012

Bara början!

De effekter av klimatförändringen vi ser idag är bara början. Det är inte början på slutet, inte ens slutet på början utan bara början på vad som skall komma. Vår medvetenhet om klimatförändringarna är så låg att de globala utsläppen av växthusgaser fortfarande accelererar. Dagens översvämningar i Småland (DNGP, GP2, SRSvD) är bara ett exempel på något som kommer bli vardag i framtiden. Ett varmare klimat innebär för oss ett blötare klimat. Det finns även teorier om att de föroreningar vi släpper ut lokalt direkt påverkar nederbörden. Utöver dessa effekter kommer vi få se sekundära effekter av att klimatet blir varmare och fuktigare: nya skadedjur, nya insekter och ökad spridning av parasiter och sjukdomar.

Dessa effekter med ökad nederbörd och fler stormar är kända och förväntade sedan länge. Det krävs antagligen betydligt kraftfullare och påtagligare effekter, som utbredd och svår torka, stigande havsnivåer, mördande värme och försvinnande glaciärer innan några verkliga åtgärder för att minska utsläpp vidtas på internationell nivå. Det är bara luta sig tillbaka: dessa effekter kommer! Om man nu inte blir drabbad eller bor i de orter som inte klarar översvämningar för då blir det allt annat än att luta sig tillbaka.

11/7-12 Vattnet fortsätter stigaMSB kräver mer pengarOron för OS-vädret
12/7-12 Värme gör skyfall vanligare DN, GP, SvD och SMHI
14/7-12 Japaner flyr undan rekordregn DN & GP
15/7-12 Mer regn nya varningar: DN & GP
16/7-12 Tusentals isolerade av vattenmassorna i Japan DN
17/7-12 ”Sprejning” kan kyla jorden DN
18/7-12 Grödor förstörs DN, Nytt oväder drar in DN, SkD & GP
19/7-12 Gigantiskt isberg lossnade från glaciär DN
20/7-12 ”Isbjörnar” på bensinmack i miljöaktion DN & SvD
22/7-12 Dödliga skyfall i Peking DN, GP och SR
24/7-12 Stor ökning av TBE DN
29/7-12 Aggressiva myggor intar Stockholm DN, Skyfall i Göteborg DN, GP
31/7-12 Varning för högre matpriser DN
1/8-12   Getingexplosion i södra Sverige DN
3/8-12   Våldsam tromb drog över Göteborg GP, DN och SvD
5/8-12   Festival fick stoppas vid kraftigt oväder DN
7/8-12   Tredje tyfonen på en vecka. DN, SvD, SR och GP

Lönneberga bild från dagens DN

2 kommentarer:

 1. Angående väder-manipulation, vet du vad chemtrails är?
  kallas också solsprej numera efter en artikel i DN förra veckan gällande försök att spreja sulfat(New Mexico) istället för aluminium-oxid(som pågått sedan 1994 i USA(2007 i Sverige)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kallade "Chemtrails" är en konspirationsteori och har inget med väder- eller klimatvariationer att göra. Den går i korthet ut på att de kondensationsstrimmor som ibland, beroende på luftfuktighet och temperatur, växer till efter att jetplan har passerat skulle bestå av något annat. Läs mer på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Chemtrail
   och: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kondensationsstrimma
   och om konspirationsteoretiker: http://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteoretiker

   Däremot har jetplanens utsläpp av förbrännings-avgaser och vattenånga en viss effekt på vädret/klimatet via molnbildningen och utsläppen av växthusgaser.
   Läs mer på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Moln

   Vad gäller de mängder som amerikanska klimatforskarna släppte ut så är de bara bråkdelen (en miljondel) av vad vulkanen Tambora släppte ut i början på 1800-talet -se mitt inlägg "Sommaren gud glömde" 21 Juli.

   Radera