Leta i den här bloggen

tisdag 3 juli 2012

Relativt harmlöst

En japansk forskare Yoshitaka Fujii har under de senaste 19 åren förfalskat 172 vetenskapliga artiklar, av dessa är 126 "helt påhittade". Det kan enligt Science Insider röra sig om ett nytt rekord i fusk. Yoshitaka, verksam inom anestesiologi, har mer eller mindre suttit vid sitt skrivbord och fantiserat ihop artiklar likt en skönlitterär författare, se vidare i DN.

Likväl, fusket och lurendrejeriet får ses som relativt harmlöst i jämförelse med de påhitt en viss gatupredikant från Nasaret och hans efterföljare lurade i världen med start för 2000 år sedan. Om nu inte karaktären bara var uppdiktad av "efterföljarna"Miljoner och åter miljoner har lurats att tro på uppenbarligen uppdiktade händelser som: jungfrufödelse, gatupredikarens död på korset och återuppståndelse, att han kan gå på vatten och väcka upp döda med mera. Det har till och med föreslagits att gatupredikanten och Paulus skulle vara en och samma person: gatupredikanten skulle, efter att lyckats fejka sin egen död, antagit en ny identitet och fortsatt sprida lurendrejeriet, se "Vad hände på vägen till Damaskus?av Lena Einhorn. I så fall torde gatupredikanten lyckats överträffa sig själv! Han har hur som helst lyckats med världshistoriens och mänsklighetens största lurendrejeri! En i sig imponerande prestation med vilken han lämnar småfuskare som Yoshitaka långt bakom sig.


24/1-13 Diskution av bokrecension: Vad hände på vägen till Damaskus? | Lena Einhorn Literature-connoisseur.
Recensenten är minst sagt tveksam till teorin om Jesus och Pualus: Han nämner Ockhmans rakkniv och skriver "Paulus  satt igång att missionera  för kristendomen bland hedningarna med en häpnadsväckande intensiv religiös fanatism".
Jag funderar: - vore det då inte enklast och anta att Jesus och Paulus var en och samma person? Hur skulle annars Paulus kunna kasta sig in och missionera med den intensiteten (om man nu inte köper att han fick en uppenbarelse av gud...)?
Recensenten replikerar "Paulus förefaller ha skrivit en mycket stor mängd text - i sammanhanget - medan intet är bevarat av Jesu hand. Varför denna plötsliga lust att skriva, när intet skrivits förut? 
Enklast är helt enkelt att acceptera, att Paulus var en av kristendomens första riktigt lyckade värvningar. Han hade förmågan att sprida sin form av Jesu lära och bygga en teologi på den läran. En lära som för övrigt förefaller vara rejält skild från vad Jesus själv förkunnade, och framförallt mycket mer sofistikerad".
Som Lena skriver, så går det aldrig att få kunskap i denna fråga - blir då en fråga om inomvärldsligtro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar