Leta i den här bloggen

fredag 20 juli 2012

Sekulär Ramadan

Idag inleds Ramadan som är festmånaden i muslimska kalendern. Från Wikipedia: en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans. Företag sponsrar banketter för medarbetare och kunder. Bättre bemedlade personer dukar upp och delar ut mat till den som inte har råd eller hinner hem innan solen går ner. Gator och byggnader dekoreras och påkostade tv-produktioner är mycket populära i många länder.

I takt med att muslimer sekulariseras (vilket de gör i nästan samma takt och utsträckning som kristna) så utvecklas Ramadan till att bli en sekulär festhögtid. På samma sätt som den kristna Julen där fest och kommersiella inslag (så som Disney) har tagit över helt, dvs fest i folklig kulturtradition som julen ursprungligen var - innan kristendomen. Ramadan kanske kan utvecklas till en sekulär fest som observeras globalt likt Julen? Se även: SvD, SRGP, GP2, GP3 mer om utvecklingen av specifikt svenska ramadantraditioner och boken Ramadan : en svensk tradition.

Att Ramadan firas på natten är inte så konstigt - traditionen går tillbaka till mellanöstern, som har heta dagar, när Islam utvecklades av tänkare som Muhammed (med starka influenser från vad han läst på om bla kristendomen och judendomen). Att Ramadan förskjuts över året beror på att man använder den gamla Babylonska månkalender: månen gör sina tolv varv runt jorden lite snabbare (11 dagar) än det tar för jorden att göra ett varv runt solen. En tradition som idag skapar problem i Norden: ljusa sommarnätter förkortar firandet (och förlänger fastan - elände!). Det kan man strunta i eller lätt att lösa: hyr en större festlokal, dra ned mörkläggningsgardiner, ställ upp en videoprojektor och visa direktsänd solnedgång från lämplig trakt söder över. Då kan man också välja en storslagen vy: t.ex. Giza och pyramiderna. Genom att välja i östlig - västlig riktning kan man anpassa tiden. Är man lite mer traditionell så väljer man plats som är rakt söder ut.

För oss andra då? Jo, varför inte anamma Ramadan som en festmånad på samma sätt som vi importerat  amerikanska Haloween? Kom ihåg: You Gottta Fight For Your Right to Party! Vi behöver inte heller festa varje kväll i en månad. Det räcker bra med en inledningsfest, lördagskvällar och en slutfest. Vi som kommer från en kristen kultur har inga helgdagar som flyttar sig över året (utöver påskens små förflyttningar). Den lilla skillnaden mellan månår och solår (11 dagar) ger relativt lång cykeln (365/11= 33 år) - vi kan bara gå igenom den några gånger under en livstid. Det ger perspektiv,  erbjuder möjligheten att säga - "sist Ramadan inföll på midsommar var jag 20 år gammal". Likt den hedniska/kristna julen kan vi glatt strunta i de tråkiga religiösa delarna (som att fasta på dagarna och be böner mm) - det är i den riktningen utvecklingen går även för troende muslimer (som en del av den breda sekulariseringen). Vi kan även berika Ramadan med svensk grillkultur och modern musik m.a.o PARTY!

Alla: köp in mat från mellanöstern, mörklägg, rigga videoprojektorn och bjud in till fest!


Bild från DalaDemokraten

10 kommentarer:

 1. När det gäller problemen med midnattssol och fastetiden så är det väl så att Allah säger:"Tänkte inte på det..."

  SvaraRadera
 2. Fasta ???
  Försäljning av livsmedel ökar enligt GP med 40% under "fastemånaden" för "målgruppen".

  För mig som svensk betyder fasta att man intar minimal eller ingen föda under en tidsperiod.

  Sicket skämt !

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he -Jo jag gjorde också den reflektionen: ingen riktig fasta om man fester och käkar hela natten.
   Det är min poäng: ramadan verkar vara på väg i samma riktning som vårt Julfirande -mat, vänner och familj + underhållning. Kan jag också som ateist: You gotta fight for your right to paaaarty...

   Radera
  2. Så är det inte, men med tanke på vad folk här hellre vill tro och tänka om andra så får det nog vara.

   Radera
 3. Tack för ditt blogginlägg. Intellektuellt och uppfriskande i dagens utbud på nätet. Återigen tack, på återseende.

  SvaraRadera
 4. Tror du att han tycker att det är en "Sekulär Ramadan"?
  http://edition.presstv.ir/detail.aspx?id=251965

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det har jag inte heller sagt. Tror du Påven tycker det är en "Sekulär Jul"? Min poäng var att Ramadan kan, likt Julen, utvecklas till en sekulär högtid och då kan vi importera den och festa vi också.

   Radera
  2. Du tar priset speciellt med tanke på att du förmodligen är inte katolik(?).

   Jag undrar om det har gått upp för dig att många konverterar till Islam just på grund av att det är INTE sekulär, snarare tvärtom - därför salafisterna växer sig starka.

   Radera
  3. Ha ha ha Jerry du är rolig du! Hur är det med läsförståelsen?
   -Du förefaller ha missat att detta är en ateistisk blogg dvs jag tror inte på gud överhuvudtaget - tycker snarare det är en på gränsen till löjeväckande tanke. Jag trodde jag var väldigt tydlig på den punkten!

   Sen verkar du inte heller ha förstått vad ordet "sekularisering" betyder eller hur det används - minskat religiöst inflytande i samhället eller det vardagliga livet. Bland invandrarna dominerar de sekulariserade fett över de som väljer att konvertera till islam (en mycket liten grupp som får stor uppmärksamhet i media), tips: läs igenom http://sv.wikipedia.org/wiki/Sekularisering

   Jag kan bjuda dig lite kött på benen i dina funderingar om Islam och verkligheten: av de 400 000 svenska invandrare har ursprung från s.k. muslimska länder så är det bara drygt 100 000 som är aktiva muslimer dvs de flesta är sekulariserade. De flesta som tar sig till norden är rätt trötta på islam och dess inflytande i samhället.

   Radera
  4. I tyskland vet vi hur man handskas med salafism, medan i Sverige klappar ni medhårs...
   http://www.spiegel.de/politik/deutschland/razzia-bei-salafisten-friedrich-verbietet-netzwerk-radikaler-islamisten-a-838761.html

   Det finns faktiskt Svenska bloggare som har is i magen och omintetgör fanatiska muslimer - http://nordicdervish.wordpress.com/2012/07/22/makans-mun/

   Men också "predikanten" som tappar inte hoppet att islamisera resten av världen för MAHDI's skull - http://www.bahlool.se/2012/07/20/ramadann-2012-del-1/.

   Radera