Leta i den här bloggen

lördag 21 juli 2012

Sommaren gud glömde

Denna sommar har hittills inte varit någon sommar. Det har mest handlat om kyla och regnrekord. Ett kraftuttryck som "gud glömde" kan för ovanlighetens skull vara på sin plats. Själva uttrycket är närmast inspirerat av svenska titeln på filmerna "huset som gud glömde" som i sin tur bygger på en verklig tragedi. Kraftuttryck av religiös art som svordomar kan man som ateist med fördel använda - en kulturtradition som till mångt och mycket bygger på förlöjligande och trots mot prästerskap och auktoritet.

Vädret har denna sommar lämnat en hel del att önska. Redan i juni slog både köld- och regnrekord med diverse lokala bottenrekord. Det blötare vädret vi ser är resultatet av ett globalt varmare klimat pga våra utsläpp av växthusgaser, men tyvärr är det bara början. Uppvärmningen går allt snabbare i takt med att våra utsläpp av koldioxid accelererar: för den 327:e månaden i rad överskreds världens genomsnitts temperatur under nittonhundratalet. Odds att det skulle ske av en slump (med oförändrat klimat) är 1 till 3,7exp99 (dvs en trea, en sjua och sedan 98 nollor) ett tal betydligt större än antalet stjärnor i universum. Tittar man på SMHIs nederbördskartor så ser man att vi för juli månad på många orter redan passerat normalvärden  med en faktor 2-3. Det är även intressant (och kanske skrämmande) att följa den rekordartade issmältningen i arktis - 2012 är på väg att bli året med det minsta istäcket vi mätt upp.

Utöver direkta effekter som översvämningsskador och sargade semesterplander så finns det lite mer oroande konsekvenser: risk för invasion av skadedjur som kan sprida av sjukdomar vi inte tidigare haft. Den i Storbritannien och Skandinavien dåliga sommaren låter sig dock inte jämföras med 1816 "Året utan sommar"  till följd av jättevulkanen Tamboras utbrott 1815 det största under dokumenterad historia.  Utbrottet slungade ut väldiga mängder  svavelsyra i atmosfärenupp till 400 miljoner ton, vilket hade en avkylande effekt - globala medeltemperaturen sjönk mellan 0.4 och 0.7 grader. I spåren blev det både snö och missväxt under sommaren 1816 med svält och död som följd. 

Idag experimenterar forskare med att släppa ut små mängder, mellan tio och hundra kilo, sulfater högt upp i atmosfären för se om det går att kyla jorden i syfte att motverka globala uppvärmingen. De extrema nederbörds mängderna beror på en kombination av väder och klimat (film på norska yr.no)Kritikerna pekar på att ändring av solens uppvärmning kan leda till minskad nederbörd i Amerika och Euroasien vilket kan ge minskade skördar. Diskussionen visar hur känsligt vårt klimat är och hur såbara vi är även om vi svenskar inte sagt nej till mindre nederbörd just denna sommar.

23/7-12 På Åland finns, vädret till trots, sommaridyllen.
             En ovanligt blöt sommar gör att fästingarna trivts bra
             Efter en kall sommar dags att blicka framåt: Jultomtar samlas
24/7-12 Nu kommer värmen: DN & GPRenkalvar fryser ihjäl DN
4/10-12 Högtrycken som försvann DN

Bild från Eksjö kommun

2 kommentarer:

  1. Detta är första sommaren på evigheter som jag är ledig, så det är skittrist att vädret inte är bättre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen. Det mesta av min semester har också regnat bort. Finns hopp om att det ska bli lite bättre kommande vecka!

      Radera