Leta i den här bloggen

måndag 30 juli 2012

Zeus ära

Dagens moderna olympiska spel bygger på de antikens grekiska olympiska spel som hölls till guden Zeus ära. De vill säga dagens gigantiska idrottstävling bygger ursprungligen på en religiös tradition. Detta skedde under en mycket lång tid: i 1200 år vilket är tio gånger längre än den moderna traditionen. Då är det vid jämförelse inte särskilt konstigt att några av våra stora sekulära högtider, som t.ex. julen, har utvecklats ur en religiös högtid som i sin tur utvecklades ur andra religiösa högtider (midvinterblot mm). Idag är det knappast någon av tittarna eller utövarna som ger Zeus en enda tanke: Algotsson Ostholt fokuserar på hästen och hoppningen, Sarah Sjöström på simningen,  Kim Un-Guk på tyngdlyftning, Lööf och Salminen på segling och så vidare.

Det hade antagligen varit otänkbart att ha heretiker (kristna och muslimer om de funnits då) som deltagare i de antika grekiska spelen. Kanske lika otänkbart som det under inkvisitionen hade varit att föreslå en sekulär kommersiell jul eller att idag på vissa håll föreslå firandet av en sekulär ramadan. Man får se det som ironi att kyrkorna storsatsar under OS i London. Den antika olympiska freden är en tradition som är väl värd att odla och bevara. Idag tycks vi ha en släng av det - rasistiska röster är tysta när jordens alla nationer och folk tävlar sida vid sida med gemensamma rättvisa regler. Något för världen politiker att ta lärdom av.

Tvärtom, idag skulle det väcka uppseende om någon idrottare eller någon med koppling till olympiaden verkligen ville tillägna den till Zeus ära. Det kanske är synd? Vi borde kanske ägna den grekiska pantheon, dess intrikata trosföreställningar och mytologi lite mer tanke under olympiaden? Kontinuiteten och kulturen kring OS skulle även kunna stärkas om de moderna spelen fick en bättre anknytning till de historiska. Tyvärr är det idag omöjligt när stor del av världens nationer präglas av bitvis fundamentalistiska religioner. I en framtid när vi kan se dagens religioner mer för vad de är kanske vi kan släppa fram den grekiska gudarna som folk slutade tro på redan för 2500 år sedan i en våg av sekularisering.  En våg som förebådade dagens mycket större tsunami av sekularisering och ateism som växer sig starkare i hela världen!

31/7-12 Paul McCartney fick ett pund för OS-gig DN
3/8-12   Fredrik Lööf och Max Salminen har säkrat en svensk medalj DN å GP
5/8-12   Fredrik Lööf och Max Salminen tog Guld! DNGP, SkD och SvD
10/8-12 Himmelsk avslutning på OS: sjärnfall DN å GP, GP2
15/8-12 Norge vill ta två gamla OS-guld från USA DN, SvD, GP

Bild från  UngaFakta.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar