Leta i den här bloggen

torsdag 5 juli 2012

Guds hand

Nu har klantarslet till kapten Francesco Schettino, som satt kryssningsfartyget Costa Concordia på grund i vintras utanför ön Giglio, krupit till korset. Erkännandet kommer i form av ett brev där han hävdar "att det var guds hand" som styrde skeppet. Detta torde va så nära ett "f-n det gick åt pipan och jag ångrar mig" som han kan komma (efter alla lögner och undanflykter), se GP, DN och Hufvudstadsbladet.

1986 använde fotbollsspelaren Diego Maradona uttrycket beskriva vad som hände när dommarn missat att han boxat in bollen i match mot England.

I Sverige har vi närmast två dundertabbar i denna kategori: lokföraren som med ett X2000 tåg backade på ett stoppblock på Malmö station och kollisionen mellan kranbåten Lodbrok och Essingebron 2005 varvid Essingeleden stängdes av helt i flera timmar. Kranägaren skyllde på "hjärnsläpp" vilket också torde vara en målande beskrivning av det katolska "guds hand".

11/7-12 Kapten Schettino ber om ursäkt DN, GP och SvD

Michelangelos målning från Wikipedia1 kommentar:

 1. "det bara blev så..."

  Har inte tänkt på det förut, men sådana situationer måste ju vara utmärkta tecken på guds hand. Man menade inte själv att det ena eller det andra skulle ske, man hade inte för avsikt att det skulle ske - men ändå hände det.

  Jag blir lika förundrad varje gång jag hör detta "ingenting sker av en slump"
  "allt som sker har en mening"
  - som lätt glider över i fantasin om guds hand.

  Men är det så specifikt katolskt??

  Hundmamman

  SvaraRadera