Leta i den här bloggen

torsdag 2 augusti 2012

Sannolika osannolikheter

När man träffar personer som tror hänvisar de ofta till någon upplevelse eller händelse som är alldeles för osannolik för att den bara ska ha inträffat av en slump. En solskens-historia avslutas med orden "det finns någon där uppe som tänker på mig". I de flesta fall bygger den "religiösa upplevelsen" på att en händelse tolkas enligt ett tidigare inlärt tankemönster. Man, så att säga, anpassar verkligheten till kartan, jämför kartan och verkligheten. Ibland stöter man på personer som berättar en historia om något de själva upplevt som faktiskt representerar en mycket osannolik händelse. Då handlar det om betydligt mer osannolika händelser än att en student får en lägenhet eller att drabbas av tågstopp. Mer i stil med att komma till och kunna hävda sig i OS trots att man tidigare haft cancer och varit avstängd.

Kan dessa händelser tas som inteckning för att det finns något besjälat högre metafysiskt väsen som faktiskt påverkar vår vardag? Nej, tvärtom - det är faktiskt sannolikt att vi under vårt liv då och då stöter på rätt osannolika händelser. Ta ett enkelt exempel: lotterivinst - sannolikheten att man ska vinna någon större vinst är förhållandevis låg vid varje enskilt lotteri (säg 1 på 1000) men om man varje vecka år ut och år in köper sig en lott (av något slag: chokladlotteri, lotto-rad mm) så blir till slut sannolikt att man vinner något (efter en sådär 10 år). Lottköparen kan alltså förvänta sig att hen förr eller senare får en osannolik vinst. Själv lyckades jag, efter ett liv utan vinster i föreningslotterier, vinna första pris på hamnföreningens årliga spritlotteri: 2½ liter fin Whiskey!

Hur ser det då ut i livet: om vi räknar ett ögonblick som 2-4 sekunder så kommer de flesta av oss uppleva runt en miljard ögonblick (1 000 000 000). Det är då rimligt att några av dessa blir händelser som kan förefalla mycket osannolika och har vi "tur" kanske något mycket mycket osannolikt händer. Den dag du bestämde dig för att inte åka till jobbet därför att något kändes konstigt så visar det sig att bussen du skulle åkt med krockade och alla längst fram i bussen dog (där du brukar sitta) ! Pratar vi dessutom med olika människor vi träffar genom livet, kanske några tusen personer, så kan det hända att vi får höra talas om en händelse som bara sker en gång per 1000 miljarder (1 000 000 000 000 ). Läser vi tidningar eller tittar på TV så kan vi höra talas om ännu mer osannolika händelser, som till exempel att hitta en sliverskatt. Likväl, de bevisar ingenting om högre väsen! Tvärtom, det är snarare sannolikt att vi hör talas om sådana händelser under ett liv. Med andra ord: i livet är det sannolikt med någon eller några mycket osannolika händelser.

Bild på Kate Bush album The Kick Inside från MusicChartHeaven
med låten Strange Phenomena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar