Leta i den här bloggen

lördag 18 augusti 2012

Solätare

Tidskriften Narture rapporterar om mycket udda insekter: bladlöss som kan absorbera soljus och använda energin i sin metabolism - som växternas fotosyntes! Se även Scientific American.

Bladlöss förmåga att syntetisera ett pigment som kallas karotenoider gör dem unika bland djur. Många djur är beroende av detta pigment för en mängd olika funktioner, t.ex. för att upprätthålla ett friskt immunsystem och för att framställa ett antal vitaminer, men alla andra djur måste få  karotenoiderna genom kosten. Nu har entomologer sett tecken på att bladlöss kan använda dessa pigment för att absorberar energi från solen och överföra den till cellernas maskineri som bidrar till energiproduktionen.

Denna förmåga "att leva av solljus", som annars bara hör tillhör växter-riket, alger, vissa svampar och bakterier, gör bladlössen unika inom djurriket. Entomologerna betonar att mycket arbete återstår innan forskarna kan vara säker på att bladlöss verkligen utför fotosyntes, men de senaste resultaten pekar i den riktningen. Även pigmentens placering strax under bladlössens ytskikt, på bästa plats för att absorbera solljus, antyder att det rör sig om äkta fotosyntes.

Bild på bladlöss från Wikimedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar