Leta i den här bloggen

lördag 4 augusti 2012

Inte bara Neandertalare

Nya forskningsrön verkar avgöra en gammal diskussion: vad gjorde slut på neandertalarna? De visar att det antagligen inte var de klimatförändringar som inträffade för 40 000 år sedan. Våra egna förfäder är den mest sannolika orsaken. De moderna människor vandrade in i Europa för drygt 45.000 år sedan och tycks därmed ha trängt undan neandertalarna.
"Forskarna, som har letts av geografen John Lowe vid Royal Holloway University i London, tror att neandertalarna helt enkelt utkonkurrerades av våra förfäder. De två arternas ekologi och livsbehov måste ha varit mycket likartade, vilket ledde till kamp om utrymmet. Det innebar inte nödvändigtvis att dödligt våld brukades, bara att Europa blev för trångt för att två likartade arter skulle kunna samexistera". Se DN och Proceedings of the National Academy of Sciences

Detta scenario stämmer bra med tidigare rapporter om att vi har några procent neandertalargener i oss, se tidigare blogg Out of Africa. Under fredlig samexistens med homo sapiens (vår art) kan gener naturligtvis blandas. Vid aggressiv kontakt togs antagligen slavar och begicks våldtäkter vilket också skulle förklara uppblandning av gener. Vår historian antyder att även förhistorian kan ha präglas av blodiga konflikter. Det är inte heller första gången som det rapporteras om att homo sapiens har utrotat andra arter. Utdöendet av mammutar, troligen förorsakat av människans jakt, är ett något senare exempel på vår framgång. Idag hotas bland andra mammutens kusin elefanten, nästan alla stora kattdjur och många andra arter av utrotning. Kort och gott lever vi i en period av massutdöende försakad av människan, se antropocen och Människan förgöraren.

Vår art har en dokumenterad förmåga att kanalisera drivkrafter som  inte bara leder fram till utrotning av andra arter utan även till aggressioner mot grupper inom vår egen art: förintelsen i Europa, Röda khmererna folkmord i Kambodja, Folkmordet i Rwanda med flera. Vår förmåga till organiserat våld begränsar sig inte bara till stor skala utan syns tydligt ända ned till gängkrig, kriminalitet i samband med konflikter och våld  även vid fredlig aktiviteter. Detta skiljer oss från andra arter som Bonobon men har antagligen bidragit till vår arts stora framgång. Man frågar sig nu: är vi obotligt fast i detta "djuriska" beteende eller kan vi som tänkande varelser lyfta oss? Kan vi se ett slut på utrotandet av andra arter, folkmorden och rasismen? Vad behövs i så fall? Min gissning är att vi måste nå en nykter livsåskådning som är baserad på en vetenskaplig världsblid där vi klarar av att städa ut metafysik och gallra bort de äldre barbariska kulturtraditioner som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. En sådan livsåskådning kanske inte är särskilt optimal eller ens "bra" men den kan vara mycket mycket bättre än alla andra alternativ.

6/8-12  Namibia fortsätter brutal säljakt SvD
8/8-12  Vårt arts föregångare Homo erectus levde sida vid sida med två andra människoarter SvD å DN
9/8-12  Förmänniska som åt vegetarisk mat dog ut DN

Bild från DN föreställande: En återskapad homo neanderthalensis
får lite omvårdnad på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

1 kommentar:

  1. Tror aggressivitet sitter i människan naturligt och inte är något som gåt att "bota" utan något vi helt enkelt får leva med även i framtiden.

    SvaraRadera