Leta i den här bloggen

måndag 6 augusti 2012

Varför inte Mars?

Sonden Curiosity har landat på Mars för att under två år köra omkring och leta efter forna förutsättningar för liv. Nu kan det vara på plats att fråga sig:
Varför är planeten Mars så intressant och viktig?
Curiosity är inte heller den första sonden på planeten. Mars yta har framgångsrikt utforskats med en mängd sonder, senaste framgångsrikt med de två små robot-farkosterna Spirit och Opportunity, se vidare DN1, DN2, DN3SvD, GP,GP2SR, IDG och tidigare P1.

Mars är unikt och intressant på många sätt. Den stora frågan fram tills nu har varit om det finns liv på Mars, som Bowie en gång uttryckte det. Den är dock bara del av den större frågan om intelligent utomjordiskt liv i universum. Jag tror att en annan viktigare drivkraften för vår Mars-fascination är möjligheten att flytta dit. Mars har alla förutsättningar att erbjuda mänskligheten ett andra hem. Tyngdkraft är visserligen svagare än på jorden (drygt 1/3) men tillräcklig. Vatten finns i stor mängder fryst under ytan. Den befintliga atmosfär är mycket tunn (ca 1%) men ger oss tillgång till viktig koldioxid. Mars kan inte behålla en framtida atmosfär riktigt länge (då geotermisk aktivitet och därmed förenat magnetfält saknas, se gårdagens blogg) men efter en terraformering kan den behållas tillräckligt länge, flera miljoner år. Mars har en landyta som motsvarar jorden. Mars ligger på lagom avstånd. Det finns även en hel del andra faktorer som talar för Mars. Se även: Mänsklighetens överlevnad kan hänga på Mars SvD.

Den stora frågan handlar ytters om vi är redo att sprida oss till en andra planet - ett andra hem  för mänskligheten. Det skulle väsentligt öka chanserna för vår arts överlevnad, se Privat Rymdfart. Det skulle även vara människans första steg ut i det enorma universum. Vi står vid ett historiskt vägskäl jämförbart med just innan Columbus åkte på sin resa. En dag, när historien skrivs (säg på 2630-talet) kanske steget till Mars  betecknas som det stor steget (mycket viktigare än Apolloprojektet eller Columbus ).

Dagens utmaningen är att skrapa ihop resurser för en inledande kolonisation av Mars. Flera tänkbara projekt finns. Det kanske mest spännande Mars-one finansierat som en dokusåpa går ut på att vi åker dit enkel resa, likt svenskars utvandring till Amerika på 1800-talet, för att bygga upp en bas som kan utvecklas till ett samhälle, konceptet kallas "Mars to stay" se wiki. Hur mycket pengar (resurser) behövs då? Uppskattnignar för Mars-to-stay, som är mycket billagre än en tur och returbiljett, sträcker sig mellan 50 miljarder kronor och en faktor tio högre. Hur mycket pengar är det i sammanhanget? Förvånansvärt lite - jämför t.ex. med de 100 miljarder som svenska Vattenfall brände på misslyckat köp av holländska smutsiga kolföretaget Nuon för några år sedan. Eller de hundra miljarder Svergie skickade iväg som stöd till Euroländer förra våren. Eller de mångdubbelt större summor som slarvats bort i finanskrisen de senaste åren. Bara Greklands förluster är rejält mycket större. Situationen påminner starkt om Columbus svårigheter att finansiera sin expedition (se de svenska partiernas reaktion). Det som talar för att det blir av är de internationellt stora intresset för Mars och de många oberoende aktiviteterna, som t.ex. Indien undersöker Mars atmosfär och Kinas rymdprogram gör ständiga framsteg. När det blir av, är mycket svårare att säga, antagligen i vår tid och kanske snabbare än vad vi tror. Den stora frågan är nog inte om det fanns liv på Mars utan när det kommer finnas mänskligt liv på Mars.

7/8-12    IDG: Curiosity på Mars å "Grattis", SR P1: Liv på Mars? P3 det handlar om när! SvD: Sju minuter av terror,  senaste bilderna från NASA, Liv på Mars ger 100 gånger pengarna DN, Astronomer hoppas få Mars historia av Curiosity SR, NyTeknik
8/8-12   Här landar Marsbilen DN Första färgbilderna SvD
9/8-12   Hanna Fahl "Marslandningen intressantare än OS" DN, Högupplösta bilder NyTeknik
10/8-12 "Morpheus" kraschade under testflygning DN; Nya "Total Recall" utan Mars floppar; vykort från Mars GP
15/8-12 Indien firar frigörelse med Marsexpedition NyTeknik; Virtuellt besök på Mars NyTeknik
17/8-12 Marsroboten väcks av skön musik DN, Jakten på vatten fortsätter NyTeknik
18/8-12 Curiosity” skjuter sin första laserstråle DN
21/8-12 Ny robot ska utforska Mars DN

Bild av tänkt Mars-bosättning 2025 från ConstructionDigittal

4 kommentarer:

 1. Överhuvudtaget undrar jag om det alls finns orsak att söka bosättning på en annan planet, när vi fortfarande har glesbygder med frisk luft och skog och vatten. Kom ut till åländska skärgården, här finns det ännu rum för fler människor. www.brando.ax

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hitta något vackrare än Åland på Mars är nog svårt. Tyvärr är väl inte alla världsmedborgare lika lyckligt lottade. För oss i väst kanske det är upptäckar andan och nyfikenheten som driver. Aftonblandet hade för en tid sedan en webfråga till sina läsare hur många som var beredda att emigrera till Mars enkel biljett - och anmärkningsvärda 40% svarde ja!

   Radera
 2. Jo jo, vi kan åka till Mars, bo där ett par miljoner år, men vart åker vi sedan när vi lyckats göra den planeten obeboelig också? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man fråga sig. Skulle dock tippa att det går väsentligt snabbare än så att göra Mars obeboeligt om vi fortsätter lika ansvarslöst som hittills (några hundra år?). Svaret blir väl att vi får terraformera Venus och kanske någon av Jupiters månar. Annars verkar det ju finnas en väldig massa planeter i universum - se min blogg 22 Jul 2012

   Radera