Leta i den här bloggen

torsdag 16 augusti 2012

Ljusare tider

Vi kanske lever i en ny upplysning - religionerna börjar förlora greppet om allt större folkgrupper. Idag rapporterar självaste Kyrkans Tidning om Färre religiösa på jorden allt enligt opinionsinstitutet WIN-Gallups senaste undersökning. "Människor blir mindre religiösa på jorden om de får säga det själva. De senaste sju åren har andelen som betecknar sig som religiösa sjunkit med nio procent. Ändå kallar sig 59 procent för religiösa". Detta innebär att vi hamnar under 50 procent inom sju år, om utvecklingen fortsätter i samma takt!

Vidare "vi vet att modernitet skapar problem för religionen. Ju modernare ett samhälle är, desto mer sekulariserat blir det. Men vanligen är det en långvarig process över flera generationer. Att ett så stort fall inträffar på kort tid är överraskande" enligt professor David Voas, expert på befolkningsstudier vid universitetet i Essex.

Sverige står ut inte för att vi har så många uttalade ateister (8%) men för att det är väldigt får som säger sig vara religiösa (29%). Hela rapporten finns att ladda ned här.

Gryningsbild från Vittbegär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar