Leta i den här bloggen

onsdag 8 augusti 2012

Vad händer om du har fel?

Fick den allvarligt menade men lätt underhållande frågan "vad händer om du har fel?". Frågan torde syfta på att jag inte skulle komma in i det kristna himmelriket därför att jag inte tagit Jesus till mig, eller något dylikt. Bortsett från att frågan är extremt etnocentrisk och bygger på kristendomens avskyvärda hot om att de icke rättrogna och syndarna ska brinna i helvetet så skulle jag vilja vända på frågan: vad händer om den kristna har satsat på fel häst? Det finns ju en drös andra religioner (och en drös varianter och avarter av kristendomen).

Vad händer om t.ex. den sanna tron visar sig vara de australiska ursprungsbefolkningens trossystem som det uppfattas av Pintupi-folket? Då lär knappast de kristna framstå i god dager när deras själar ska tas upp i drömtidslandskapet! Ska hela kristna kyrkan, likt han som bröt ihop och erkände ett mord på en 11-åring för 35 år sedan, försöka be om en global ursäkt för att de stött utrotandet av den enda sanna tron? Eller var de kanske Mayafolkets tro som var korrekt? Oups, vi vet väldigt lite om Maya-mytologin pga. att kristna präster och munkar på 1500- och 1600-talet, likt vår tids tallibaner, brände alla deras skrifter - hur ursäkta det, knappast "guds hand"? Eller vad händer om Scientologerna hade rätt? Hur går det då för de eviga själarna som bestämt sig för att vara kristna i detta liv? Eller om Islam var rätt - de betecknar ju de kristna som "otrogna". Eller buddisterna, eller hinduerna och så vidare - skulle kunna bli en mycket underhållande film i Monty-Python-stil (lika fars betonat som om den helige Ande skulle uppenbara sig för Richard Dawkins). I alla dessa fall ligger ateisten mycket bättre till. Sanning att säga så tycks vår kristne vän, med sin starka tro på metafysik men med begränsade kunskaper om andra kulturer och trossystem, tyvärr gjort en riskabel chansning!  Han är illa ute, likt flickan som klamrade sig fast vid död kropp på djupt vatten. Han riskerar att hamna i Inuiternas motsvarighet till Hades!

Fick även länk till en rationell amerikan som försökt besvara frågan i ett kristet etnocentriskt kontext: "Atheists...What if you're wrong??". Då verkar det vara en rätt bra satsning, att i fullständig brist på några som helst bevis, välja agnosticism eller ateism! Nej, kristendomen lär gå till historien. Att i någon större utsträckning försöka hota "otrogna" med helvete eller annat trams hjälper föga - skulle möjligen bara accelerera utvecklingen mot en sekulär värld. Detsamma lär på sikt gälla Islam och alla de andra gamla religionerna som bygger på en tokig och föråldrad världsbild.

22/8-12 Jesus blev ”hårig apa” DN
26/8-12 Renoverad Jesus lockar turister SvD, GP


1 kommentar:

  1. Ställ frågan till William Lane Craig. Dawkins gjorde det, och efter det har han inte vågat ställa upp på en debatt mot honom längre.

    SvaraRadera