Leta i den här bloggen

torsdag 19 april 2012

Undergången nära

I dessa tider när nyheterna domineras av galningen och massmördaren Ander Bering Breiviks utläggningar, om att bygga upp europeiskt kristet al-Qaida och våld som ett verktyg för att uppnå ett mål, kan man undra hur det är ställt med den kollektiva mentala hälsan? Har vi ett behov av att frossa i eländet? Ger glimter av Breiviks sjuka och psykotiska värld omväxling från vardagens gråa tristess? Är det en mardrömslik Agatha Christie historia som rullas ut i den verkliga vardagen?
Se även: Heliga Birgitta och det heliga kriget SvD, Planerade mer terror SvD2Okej döda journalister GP och Han är hal som en ål GP2

Är detta den undergångsdramatik som vi kommer få 2012, nådens år? Diverse profeter och filmmakare hade ju kokat ihopp ett sammelsurium av mer eller mindre olika undergångs-scenarier! Vi får kanske nöja oss med denna nye "super-Helge-Fossmo".
Eller, ska vi vara glada och nöjda om det inte blir värre 2012? I USA finns det kristna som tror på "rapture", svenska "bortryckandet", ett tillfället som kristen eskatologi talar om, då Jesus kommer för att hämta de troende. Denna läran om de yttersta tingen har gett upphov till en skönlitterära nisch. En av de mer framgångsrika serierna "Lämnad kvar" (Left Behind) har hos en del förstärkt tron på bortryckandet till den nivå att de dagligen oroar sig för att bli kvarlämnade...

20/4-12 Cirkusen fortsätter med tung dag: DNSvD & SR, Klassiska, galna konspirationsteorier: GP, "”Skulle bryta ihop om jag förstodDN2, "Jag är inget psykfall" GP2.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar