Leta i den här bloggen

onsdag 4 april 2012

Allseende Ögat

På 80-talet införde Gorbatjov två nya ord i det svenska språket: glasnost och perestrojka - öppenhet och omdaning. Den första en förutsättning för den andra. I Sverige har vi haft öppenhet, rätten att uttrycka sin åsikt, så länga att vi tar den för givet. Vi har till och med gått ett steg längre med vår offentlighetsprincip, alla har rätt att ta del av de allmänna handlingar. Den saknas, helt eller delvis, i de flesta andra länder och i EU - där tjänstemän kan välja att lägga på locket (när de tagit dåliga beslut som de inte vill stå för).

I Burma har man nyligen fått en ny öppenhet som tycks gå hand i hand med en demokratisering. Det är dock svårt att förstå om det verkligen är en demokratisering eller om de militära ledarna bara gör en skenmanöver för att kunna lätta på sanktionerna, se DN Mellan Deng och Gorbatjov. Inom kristendomen stöter man ibland på tanken att den allseende gud skulle vara den yttersta garanten för moralen. Idén kommer ursprungligen från gammal Egyptisk religion "Det allseende ögat". Ögat verkar dock inte ha haft något större inflytande på Vatikanen. I Dagens Nyheter papperstidning publiceras "anklagesler om korruption skakar påven", som tidigare förnekat korruption (DN och SvD). Viganò, den tidigare sekreteraren för Vatikanens högsta administrativa enhet, som vid sitt tillträde snabbt vände ett underskott i löpande utgifter på 70 miljoner till ett överskott på 300 miljoner kronor, petades hösten 2011 i sidan till en position i Washington.

I brist på moral, och kanske fruktan för gud, installerar vi i Sverige bevakningskameror i parti och minut (som resten av västvärlden). De sätts till och med upp på gym: utan tillstånd på fyra av tio anläggningar (90 gym och 45 solarier). Kameraövervakningen kan i många fall hjälpa till att lösa brott eller åtminstone hjälpa till att bringa klarhet i vad som hänt, som i Kortedala (GP, DN). I rättegången mot Anders Behring Breivik kommer 64 videobevis presenteras. De har hittats genom att 60.000 timmars övervakningsfilmer har genomsökts. Alla kommer vi ihåg bilderna från olagliga övervakningskameran när  Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds på Bryggargatan i Stockholm.

Jag är själv uppväxt med att lärare anklagade oss för att vara ögontjänare - vi kastade snöboll så fort vi trodde att ingen lärare såg oss vilket var en måttligt framgångsrik strategi: renderade ett antal kvarsittningar. Vi är kanske alla i någon bemärkelse ögontjänare. Offentlighetsprincipens för politiker och tjänstemännen ska nu kompletteras med bevakningskameror för allmänheten. Det farliga med den strategin är vad som händer där kameran inte ser. Blir vi, i den skenbara tryggheten av bevakningskameror, än värre ögontjänare? Eller tror vi att det ständiga kamerabevakandet med klassisk betingning, likt Pavlovs hundar, fostrar ett moraliskt beteende?

8/4-12: DN Övervakningen sker nu på nätet


1 kommentar:

  1. Erfarenheten från Storbritannien, med extremt heltäckande kameraövervakning i många områden av storstäderna (och även i vissa byar...)är att det handlar om en falsk säkerhet. Visst, det har bidragit till att lösa vissa brott, men långt ifrån så många man tänkte från början. Och massor av brott begås ändå, med full täckning av kameror, eftersom gärningsmännen antingen inte bryr sig eller tänker på att de finns där, eller döljer sin identitet med maskering och tar sig från platsen så snabbt att Polis och säkerhetspersonal inte hinner ingripa. Inklusive mord, våldtäckt och misshandel. För att inte tala om stölder.

    Och vi vet vilka makthavare vi har idag, och deras agenda i stora drag. Men vi har ingen aning om vilka som får makten i framtiden och hur de kommer att utnyttja eventuella övervakningssystem för att kontrollera även "laglydiga" (efter deras definition, inte "vår") medborgare. Därför bör man vara extremt försiktig med att införa avancerade system. Vi Svenskar är redan bland världens mest (från myndigheternas sida) kontrollerade folk, från vaggan till graven. Vi behöver inte bidra till att stärka den kontrollen.

    Vänligen,

    A. Nonym

    SvaraRadera