Leta i den här bloggen

fredag 13 april 2012

En Laglös Generation?

De senaste dagarna har det kommit tråkiga nyheter var gäller laglydnaden bland unga: "Utpressning bland ungdomar allt vanligare. Elever tvingas lämna ifrån sig pengar, mobiler eller dyra kläder" DNSvD, SR och GP. Ofta handlar det om så kallad "bötning": en påhittad skuld återkrävs, summan ligger på 500-2 000 kronor. Ekonomiska brottsligheten och antalet utpressningar ökar i hela samhället men "sett till andelen unga i befolkningen är ungdomar 15-20 år överrepresenterade bland de misstänkta. Totalt sett är var tionde som utövar utpressning under 18 år. Bland ungdomar sker brotten mest på skolor mellan elever"

Man kan fråga sig hur brottsligheten har utvecklas senaste årtiondena. Tittar man på Brå's statistik så har totala antalet brott från 1975 till idag nästan dubblats (från  755 612 till 1 416 280 per år). Antalet våldsbrott har ökat med en faktor drygt fyra (från 27 140 till 116 752, se graf nedan). Den största ökningen står antalet anmälningar om utpressningar för: från 699 år 2000 till 2 502 år 2010, dvs en ökning 3.5 gånger på bara 10 år!

Mobbning är en start på brottskarriären, se SvD2, SvD3. Mobbingen övergår i hot och utpressning. Den blir, så att säga, en inkörsport i kriminaliteten för mobbaren och i förtrycket för den utsatte. Vad kan vi då förvänta oss av framtiden om denna utveckling tillåts fortgå? Extrapolerar man data från Brå för våldsbrotten, som i diagrammet nedan, blir det nästan en fördubbling de kommande 20 åren. Det här är en utveckling som alla kommer förlora på: både framtida förövare och offer.
Vad är anledningen till denna utveckling? Är det bara att Sverige normaliseras: från ett, i internationella perspektiv, ovanligt laglydigt folk? Eller är det en utveckling som reflekterar ett moraliskt förfall? Hur kan vi vända denna utveckling? För det måste vi!

5/5-12 Våldsamt gäng avbröt mc-fest DN och GP
6/5-12 Mc-kriminella bakom gruppmisshandel DN, SvD och GP
10/5-12 Var tionde ung tjej har haft sex mot sin vilja, 14-årig pojke gruppvåldtagen: DN och GP


6 kommentarer:

 1. Det blir nog svårt att vända utvecklingen. Varje ansvarstagande förälder borde därför se till att barnen får lära sig grundläggande självförsvar och konflikthantering så tidigt som möjligt. Man bör inte vara naiv och tro att polisen, lärare och andra ansvarstagande vuxna kommer att vara där och stoppa de kriminella när det väl är skarpt läge. Då är det den individuella prestationen som räknas. Polisinsatser och rättvisa kan eventuellt(!) skipas efteråt - men då är skadan redan skedd. Det är bara att bita ihop och anpassa sig till det nya, spännande Sverige.

  SvaraRadera
 2. Du presenterar tyvärr en lite för förenklad bild, med tanke på att brottsrubriceringarna har ändrats avsevärt under perioden du framlägger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst -finns mycket mycket mer att säga. Och analysen blir antagligen väl tydlig.
   Jag blev bra lite paff när jag fick fram dessa data. Ställde en hel del frågor. Och tror att nästa all av oss vill leva i ett laglydigt land men få våldsbrott. Intressanta frågan är väl hur vi ska åstadkomma detta?

   Radera
 3. Föräldrar kan se till att hålla sina barn i skolor med andra svensksvenskar!
  Samhället kan se till att begränsa rätten att reproducera sig!
  Befolkningen kan ställa som absolut krav att stänga gränserna för all inkommande persontrafik och starta ett repatrieringsprogram som till 100% återställer den demografiska sammanställningen från ca 1988! Om så sker kommer samhället att bli ett mycket trevligare ställe att vistas i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämtar du? Situationen var ju inget vidare 1988 -då hade denna utveckling kommit igång och våldsbrotten nästan dubblats. Tar bestämt avstånd från dina främlingsfientliga tankar. Vi har ett problem här och nu och vi måste lösa det tillsammans.

   Radera
 4. Det enkla och lågpannade svaret är att våldseskaleringen enbart beror på invandring. Sanningen är en annan, som vilken någorlunda vidsynt och livserfaren människa själv kan förstå. Det handlar om en komplicerad dynamik, där visserligen etniska och kulturella/sociologiska skillnader HAR betydelse, men inte i den förenklade grad som SD och andra försöker påskina. Jämför med Sverige på ex vis 1500-1700 talet. Enligt alla källor var samhället oerhört mycket brutalare och våldsamt då, på alla plan och i alla samhällsskikt. Enkelt uttryckt så slog folk ihjäl varann som flugor. Statistik är ett trubbigt instrument, eftersom som sagt brottsdefinition och anmälningsbenägenhet förändras över tid. Som tur är är Sverige fortfarande bland europas lugnare delar på alla sätt, oavsett rubrikerna i Aftonbladet, GT och andra sensationsblad...

  Men en sak är klar. Svensken i gemen, och i synnerhet vårt rättssystem är mer än lovligt naivt. Vad vi ser i praktiken är att systemet faktiskt bokstavligt talat skyddar gärningsmän, unga som gamla, på bekostnad av offren. Detta måste åtgärdas, och vi måste också inse att även mycket unga människor idag beter sig som förhärdade och erfarna våldsverkare. Samt att vi ALLA har ett ansvar för att ingripa, vittna och rapportera, INTE vända bort blicken och ägna oss åt strutsmentalitet. Se bara på misshandeln i Kortedala, Göteborg, där ett gäng 15-16 åringar i det närmaste slog ihjäl en äldre man på öppen gata en söndagseftermiddag. Helt utan att kringstående lyfte ett finger för att hindra det hela. Visst, man ringde 112, men först en avsevärd tid efter att misshandeln ägt rum...

  Att vända utvecklingen är ALLA laglydiga medborgares plikt.

  /Observer

  SvaraRadera