Leta i den här bloggen

lördag 14 april 2012

Om inte

Fredsaktivister har i alla tider påpekat de enorma kostnaderna för krig, i form av lidande men också ekonomiska förluster. Pengar, läs resurser, som istället kunde använts till annat. Summan blir än större om vi lägger till kostnader för kriminalitet, korruption och den svart ekonomin. Alla dessa "kostnader" kanske skulle kunna sammanfattas i priset för dålig eller obefintlig: moral, demokrati och kunskap. Kostnaderna för krig är uppenbara i dagsaktuella Sudan-konflikten: alla förlorar, se SvD, GP, DN  och SR.

Det är frestande att tänka vad mänskligheten skulle kunna åstadkomma om vi hade: världsfred, världsdemokrati och en gemensam sund världsmoral. Kort och gott - ordning och reda. Hanna Fahl ger i dagens DN ett exempel "Anar ni hur nära vi var att få ett extremt coolt rymdskepp i naturlig storlek" med referens till Gary Goddards 90-tals projekt: ett StarTrek-skepp som enligt skisserna skulle torna över Las Vegas skyline, se Garys Blogg. Nu var det väl inte krig och kriminalitet som stoppade detta projekt (utan en motvillig Paramountchef som ägde rättigheterna till ”Star Trek”). Och som Hanna påpekar så hade det kanske kanske inte, med flagnande färg, varit någon större attraktion idag. Nåja, vad är väl ett rymdskepp i Las Vegas..? Det kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar!

Höjer man blicken så finns det naturligtvis mycket som inte bara har konstnärligt värde utan ger omedelbara förbättringar för stora delar av mänskligheten: utradera svält, överbefolkning, miljöförstörelse, orättvisor; höja levnadsnivån för alla genom allmän utbildning, sjukvård, fungerande rättsväsen, och så vidare. Vi skulle dessutom ha "råd" med ett antal angelägna och storslagna projekt: utbyggnad av förnybar energi som tillåter global avveckling av kärnkraft och fossila bränslen, höghastighets-järnvägar, mobila fältsjukhus, globala räddningsstyrkor, evakueringsstäder, rymdstationer, Månbas och Mars-expedition med mera. Dessutom skulle vår kapacitet mångdubblas om alla begåvade individer som föds fick en rättvis chans att utvecklas (som tidigare konstaterat). Och vi skulle också skapa möjligheter för konst och vetenskap som kan erbjuda nya Eiffeltorn i vilken form de nu är kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar