Leta i den här bloggen

lördag 28 april 2012

Härliga Hedniska Högtider

Vi står inför en av årets kanske största hedniska högtid: Valborg! Helgen som representerar välkomnandet av våren, sommaren och utesäsongen! Därav rikligt inslag av fest, fylla, sång och brasor. Men också forsränning, tonårsfylla och risk för solbränna. I år får vi varmt väder i stora delar av landet, se DN1, DN2SvD, SvD2, SvD3GP och GP2. Här firar man: DN3, SvD4, GP3 och SVT.

Från Wikipedia om Valborg:
"Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779."

Helgen utgör ett paradexempel på hur den kristna kyrkan försökt internaliserar hedniska traditioner för att få dem att framstå som kristna. Så har alla religioner gjort i alla tider men i fallet Valborg torde kyrkan ha misslyckats kapitalt. När nu det sekulära samhället på samma sätt fortsätter att fira våra  högtider klagar religionens företrädare och insinuerar att det är fråga om stöld eller plagiat. Snacka om att kasta sten i glashus!
Glad Valborg!

Bild från wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar