Leta i den här bloggen

torsdag 5 april 2012

I brist på Gudar?

Det är, som diskuterats tidigare, osannolikt att utomjordlingar plötsligt skulle dyka upp på jorden och säga "Hej, här är vi". Det är ännu mer osannolikt att vi skulle attackeras av dem. Likväl fortsätter nöjesindustrin att göra filmer på temat "slåss mot utomjordingar", nu senast med Rihanna mot Alexander Skarsgård i Battleship med premiär efter Påsk, DN, SvD, GP och SR.
Se även Mänsklighetens sista dagar: SVT och Folkbildningsnätet,  där fientliga utomjordingar kommer in som hot nr 7 på tio-i-topp.

En del av dessa filmer är roligare och andra banalare. Man frågar sig: varför göra film på detta orimliga tema? Har vi behov av att känna samhörighet mot en yttre fiende? Är det skönt att i fåtöljen kunna glömma alla världsliga bekymmer och istället följa några karaktärers kamp mot ett fantasihot? Eller, blir det enkelt för produktionsbolaget att slänga ihop en film med skruvad actionscener som annars varit omöjlig? Eller, är det i brist på gudar som hotar med harmagedon eller ragnarök?

Om det nu fanns utomjordlingar som korsade de enorma avstånden mellan stjärnorna för att bråka med oss så skulle det vara mycket enkelt för dem att göra slut på mänskligheten. De skulle inte behöva skjuta ett enda laserskott eller en enda vätebomb. Nej, tvärtom är det mycket enklare än så, och framför allt mycket mycket enklare än att ta sig till vårt solsystem: lösningen stavas biologiska vapen.

Vi kan själva redan idag med vår teknologi få till riktigt obehagliga virus. En civilisation som färdas mellan stjärnor har en teknologi några hundra eller tusen år mer avancerad än vår (jämföra vikingarnas teknologi med dagens). Det blir för dem enkelt att designa ett antal helt oberoende virusstammar med lång inkubationstid, hög dödlighet och med spridning som förkylningsvirus. Dessa inplanteras runt om på jorden. Medan den första vågen fortfarande sprids inplanteras liknande andra våg som har kortare inkubationstid. När de svåra dödliga sjukdomar från andra vågen börjar bryta ut sprids en sista tredje våg virus som dödar relativt snabbt, inom några dagar eller någon vecka. De få individer som överlever dessa överdjävliga epidemier, om någon, kommer antagligen svälta ihjäl eller förolyckas. Alltihop är överstökat på några år. Vill man dessutom slippa likstanken kan man vänta något år till medan naturliga processer städar undan. Är de ondsinta utomjordlingarna lite mer "humana", och kan kosta på sig lite mer tid, så finns ett antal tänkbara varianter (virus som steriliserar mm). Det vill säga vi kommer döut som släkte utan att förstår vad som drabbade oss. Och framför allt - det behövs inte skjutas massa laserskott och bomber.

Visionen är kanske väl negativ och drastisk men för att se det positiva i sammanhanget: mänskligheten kommer inte göra några fler orealistiska SF-filmer om skådisar som "slåss mot utomjordingar"


  Bilden från DN föreställande Rihanna som slåss mot utomjordingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar