Leta i den här bloggen

lördag 19 maj 2012

Metafysik som underhållning

Metafysiken som vi vill städa ut ur vår världsbild tycks fungera alldeles utmärkt som underhållning, nu senast i "The Avengers", regisserat av den kultförklarade ”Buffy”-skaparen Joss Whedon. I Avengers, som slår rekord efter rekord och nu hamnat på topp-tio-listan över världens största filmer någonsin, har den gamle nordiska guden Loke fått huvudrollen. Han leder en straff expedition mot jorden för att förslava hela mänskligheten. De övriga superhjältarna, inklusive Hulken, får förena sig i kampen för att stoppa honom. Se Hanna Fahl i DN, GP: krossade rekord, GP2, GP3SVT och Aftonbladet.

Det kanske inte är så konstigt att det blir en kassasuccé - när det gäller att fantisera ihop storslagna sagor är gammal äldst! Just de gudasagor som från stenåldern till medeltiden använts för att kuva och skrämma medborgarna till lydnad visar sig vara kraftfullast när vi behöver skrämmas i underhållningssyfte. Är detta slutstationen för gudasagorna? Tankarna om metafysiska väsen föddes i drömmar, infiltrerade historien som gudar i allsköns religioner och har nu till slut hamnat på soptippen för att återanvändas av underhållningsindustrin.

23/5-12 Jämför man kristna Estelles dop (som ytterst är den ritual på metafysisk grund, om än väl etablerad kulturtradition) så klarar sig metafysiken som underhållning hyggligt jämfört med t.ex. mer publikfriande melodifestivalen.
1/6-12 Kritikerna om "Prometheus" DN, SvD och GP

Bild från MTV.com

2 kommentarer:

 1. det vore verkligen trevligt om jag haft råd att se filmen, men det har jman väl knappast får väl bli streeming som vanligt. tror ni jag gillar gratis för det? Nej inte alltid men har man inte så mycket pengar blir det ett måste om man skall hänga med i samhället.
  en till sak som stör mig varför kan man inte visa ”urgamla” tvserier gratis…..grrrrrr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urgamla serier gratis: ja, det kan man fråga sig? Bäst vore väl något mellanting - där gamla, 10 eller 20 år, filmer och TV program kunde laddas ned gratis för privat bruk?

   Radera